Skip to main content

A szerbiai nemzeti közösségek a középpontban

A szerbiai nemzeti közösségek a középpontban

A szerbiai nemzeti közösségek a középpontban

 A szerbiai nemzeti közösségek helyzetéről, jogérvényesítési lehetőségeiről beszélt Tusnádfürdőn Kovács Elvira.

A Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke hangsúlyozta: pártjával azon dolgoznak, hogy az adott jogi háttér alkalmazása rendben legyen, az emberek a gyakorlatban is érezzék ennek előnyeit. Beszélt például a nemzeti tanácsok működéséről és hatásköreiről, valamint az anyaország szerepéről.

A témával kapcsolatos panelbeszélgetésen bemutatkozott az Európai Szabad Szövetség is, mely az európai uniós parlamenti pártok közül az egyetlen, mely az önrendelkezésért küzd - az unió ún. belső bővítését szeretnék elérni. Támogatják a népek, régiók és történelmi kis nemzetek demokratikus Európáját. A szövetség alelnöke, Szilágyi Zsolt, az erdélyi magyar, míg Paul Butcher, politikai szakértő a skót kisebbség ilyen jellegű törekvéseiről tartott előadást.

Kovács Elvira arról is beszélt, hogy az új szerbiai kormány részeként nem csak az önazonosság megőrzéséért kívánnak küzdeni, hanem Vajdaság gazdasági és infrastrukturális fejlesztéséért, a migrációs helyzet megoldásáért és az uniós integrációért is.

„A délvidéki magyarok Szerbiában fizetnek adót, Szerbia adófizető polgárai vagyunk. Az a mi szülőföldünk, azt kell jobbá tennünk. Az alapfeladatunk, hogy Szerbia minél előbb uniós tagállam legyen, elsősorban azért, mert uniós pénzek és támogatások nélkül nagyon nehéz lesz. Ez az egyetlen járható út. Az elmúlt jónéhány évre visszamenőleg mi konkrét politikai szerepet vállaltunk abban, hogy a Parlamentben, az Integrációs Bizottságban betöltött szerepünkkel próbáljuk meggyőzni az európai polgárokat, hogy Szerbia nem a rosszfiú, tehát mindent megtesz annak érdekében, hogy előre haladjunk, akkor is, ha a Nyugat-Balkánon ez elég bonyolult is.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti