Skip to main content

Péter-Pál napi templombúcsú Kispiacon

Péter-Pál napi templombúcsú Kispiacon

Péter-Pál napi templombúcsú Kispiacon

 Ebből az alkalomból felszentelték a nemrégiben elkészült harangot a temetőben, valamint megtartották a III. Gyermek néptánc és népzene találkozót is.
 

A templombúcsú részeként átadták rendeltetésének a temetőben található harangot, ami ezentúl a kispiaci hívőket szolgálja majd. A harang akkor kondul meg, amikor a halottat az utolsó útjára kíséri a gyászmenet.

Kovács Mária, Kispiac: „Akkor is megszólal ez a harang, amikor szenvedő beteg vagy haldokló van. Tehát akkor tudni kell mindenkinek, hogy imádkozni kell érte.”

Az új harangot és a hozzá tartozó állványt Széll József kispiaci plébános szentelte fel, majd meg is kondult a harang.

Szarapka Ede, elnök, Kispiac HK: „Találtunk egy öntödét, amely megöntötte azt a több mint negyven kilós harangot, amint hallottuk is, méltó hangja van, és nagyon szépen kong. Ahogy elkészült a harang, a temetőben található árnyaló terasz formáját nem megtörve próbáltuk a harangtartót is megépíteni.”
 

A program a III. Gyermek néptánc és népzene találkozóval folytatódott, ahol több vajdasági település néptáncosai és népzenészei is képviseltették magukat. A fiatalok szebbnél-szebb produkciókkal léptek színpadra.

Kolovity Sztella és Saffer Petra, tagok, Ludas Matyi Művelődési Egyesület, Ludas:
„ Először összerakjuk a koreográfiát, még gyakoroljuk, hogy szebb legyen, és jön a főpróba meg a fellépés.
- Ma milyen produkcióval érkeztetek?
- A Ludas Matyi Művelődési Egyesület a neve a csoportnak, és sárközi táncokkal érkeztünk.”

Perpauer Dániel, tag, Tisza Néptáncegyesület, Magyarkanizsa: „Rábaközi néptáncokkal érkeztünk. Hogy készülünk? Lépéseket gyakorolunk és utána összeraktuk az egészet.”

Az ünnep alkalmából a legkisebb kispiaciakat is köszöntötték. A tavalyi ünnepség óta született 12 kisgyerek részesült ajándékcsomagban. A programok ideje alatt pedig kirakodóvásár várta a látogatókat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti