Skip to main content

Hiány helyett többlet

Hiány helyett többlet

Hiány helyett többlet

 Vajdaság 2021-es költségvetésének a végrehajtásáról szóló jelentés volt a Tartományi Képviselőház ülésének a középpontjában. Az állami számvevőszék negyedik alkalommal adott pozitív véleményt a vajdasági büdzsé kiadásairól.

Elfogadták a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap, a Tartományi nemi egyenjogúsági hivatal és a Vajdasági Pedagógiai Intézet munkájáról és pénzügyi működéséről szóló beszámolókat is.
Pannon RTV/Juhász Géza

Az elért eredmény a 2021-es zárszámadás szerint csaknem 4,9 milliárd dináros bevétel és jövedelemtöbblet lett, noha korábban 3,7 milliárd dináros költségvetési hiánnyal számoltak. A Vajdasági Magyar Szövetség értékelése szerint az elért eredmény igazolja a tervezés nagy fokú felelősségvállalását és objektivitását.

Pintér Anna-Mária, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselője: „Az illetékes titkárságokon továbbra is bele van foglalva a kisebbségi érdekek támogatása, mint kultúra, mint képzés terén is, ami által tovább tudjuk képviselni magyar érdekeinket, átívelve a különböző támogatásokra is.”

A Szerb Radikális Párt képviselőcsoportja a jelentés ellen szavazott, mert szerintük a zárszámadás arról tanúskodik, hogy 2021-ben világos terv és program nélkül, eredménytelenül kezelték a költségvetést.

Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt tartományi parlamenti képviselője: „Olyan helyzet áll előttünk, hogy a 2021-ben rendelkezésre álló összes forrás 10 százaléka az év végéig kihasználatlanul maradt. Tehát több mint 8 milliárd dinárunk van, amit 2021-ből 2022-be utalnak át, és véleményünk szerint ez nem egy megszokott és nem egy normális helyzet.”
 

A 2021-es költségvetés megvalósítása több mint 84,5 milliárd dinárt tesz ki, ami 10 milliárd dinárral meghaladja az előző évit. A Szerb Haladó Párt értékelése szerint ez történelmi rekordnak számít. Tavaly az elmúlt 15 év legalacsonyabb szintjén volt Vajdaság adóssága, összesen 5 milliárd 248 millió dinár.

Nenad Borović, a Szerb Haladó Párt tartományi parlamenti képviselője: „Ebből a jelentésből jól látható, hogy a költségvetési tervezés reális volt, a költségvetési gazdálkodás nagyon felelősségteljes volt, figyelembe vették az állampolgárok és a gazdaság igényeit, miközben megőrizték Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetésének pénzügyi stabilitását, amit az állami számvevőszék negyedik egymást követő pozitív véleménye is megerősített.”

Napirenden szerepeltek még a Menekülteket, kitelepített személyeket és a régióban élő szerbekkel való együttműködést segítő alap, a Tartományi nemi egyenjogúsági hivatal és a Vajdasági Pedagógiai Intézet munkájáról és pénzügyi működéséről szóló beszámolók is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti