Skip to main content

A végéhez közelít az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítása

A végéhez közelít az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítása

A végéhez közelít az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítása

 Megtörtént a tetőcsere, a pince felújítása, az új szigetelés beépítése és a nyílászárók cseréje. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke megtekintették a munkálatokat.

A Petőfi Sándor MMK az elmúlt évtizedekben az egyik legfontosabb magyar kultúrával kapcsolatos helyszínt jelentette a városban.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „A magyar-szerb kiegyensúlyozott kapcsolatnak itt Szerbiában, Vajdaságban a haszonélvezői a románok is, a szlovákok is, az albánok is, a cigányok is, mindenki aki itt él, mert egy olyan légkört teremtettünk, ami érték. Ezt azok tudják igazán, akik átéltek olyan időszakokat, amikor ez az érték nem létezett, és amikor arról álmodtunk, hogy ezt az értéket létre fogjuk hozni. Mivel ez sikerült, azt gondolom, hogy meg kell teremteni azt a pillanatot, amikor ezt fel lehet mutatni, és ennek a felmutatása volt a mostani is.”
 

A Petőfi Sándor MMK civil szervezetként működött, de tavaly a VMSZ kérésére a város egyik művelődési intézetévé vált. Ennek köszönhetően bekerült a városi költségvetés finanszírozási rendszerébe. Újvidék 110 millió dinárt különített el a felújítására.

Milos Vučević, polgármester, Újvidék: „Ezzel megmutattuk, hogy lényegében az újvidéki magyarság kulturális identitástudatának megőrzését figyelembe vesszük, hogy nem csak arról van szó, hogy egy projektet többé-kevésbé jónak ismerünk el, és biztosítunk valamilyen támogatást, hanem szilárd alapokra helyezzük, hiszen ez az épület az átalakítások után teljesen megszilárdul új pompájában, és megteremtjük a sokszínűség megőrzésének előfeltételét.”
 

A polgármester és a Tartományi Képviselőház elnöke a Petőfi Sándor MMK mellett közösen megtekintette a Szent Erzsébet-templom felújított óráját és az Európa Kollégiumot is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti