Skip to main content

Pásztor István: A VMSZ nem pozíciókban méri a politikai teljesítményt

Pásztor István: A VMSZ nem pozíciókban méri a politikai teljesítményt

Pásztor István: A VMSZ nem pozíciókban méri a politikai teljesítményt

Aktuális politikai kérdésekről beszélt a Szabadkai Magyar Rádió ma reggeli műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

1994. június 18-án, Zentán alakult meg a Vajdasági Magyar Szövetség.

– Ha megnézzük a szerbiai politikai palettát, akkor azt láthatjuk, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségen kívül még egy párt van, a Szerbiai Szocialista Párt, amely ezt a 28 évet talpon kibírta. Az összes többi párt vagy fiatalabb ennél, vagy amelyek idősebbek a VMSZ-nél, azok az elmúlt években, évtizedekben eltűntek. A Vajdasági Magyar Szövetség a megmaradását annak köszönheti, hogy mindig meg tudott újulni. Ez a megújulási képesség volt az, amely megtartotta. Az, hogy folyamatosan alkalmazkodni tudott, és állandóan interakcióban volt azzal a közösséggel, amelyet képviselt, miközben rengeteg csatán ment keresztül – mondta a műsor kezdetén Pásztor István.

A kormányalakítás témája kapcsán a politikai szervezet elnöke megismételte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség része kíván lenni a parlamenti többségnek, és államtitkári szinten a végrehajtó hatalomnak. Úgy fogalmazott, hogy a VMSZ nem pozíciókban méri a politikai teljesítményt és a politikai feladatokat, de képes lenne „kiállítani" több olyan személyt is, aki becsülettel tudná ellátni a miniszteri teendőket is.

Pásztor István kitért a politikai szervezetekkel való együttműködés és partneri kapcsolat témáira is.

– Azok, akik nekünk partnereink, és akik politikai ellenfeleink, abban érdekeltek, hogy egyrészről partnerek legyünk, másrészről pedig minél kisebb legyen az érdekérvényesítő erőnk. Nekünk viszont az az érdekünk, hogy úgy legyünk partnerek, hogy erősek vagyunk, hogy mögöttünk tudhassuk a közösség jelentős részének a támogatását. Erről szól az a mindennapi politikai, stratégiai csata, amit folytatunk. Ha visszagondolunk az elmúlt 20-30 évre, folyamatosan szaggattak bennünket. Folyamatosan azon dolgoztak az ellenfeleink és a partnereink is, hogy gyengítsenek bennünket. Folyamatosan betörtek a szavazótestületünkbe. Most is ezt éljük. Partnerek is vagyunk, és ugyanakkor szaggatnak bennünket. Mi betartjuk a megállapodást, hogy a magyar közösség legitim politikai ereje kívánunk lenni, mások meg nem annyira. Amikor ezt szóvá tesszük, akkor úgy tesznek, mintha ez egy egyedi jelenség volna, és lehet, hogy az is, de ez nem könnyíti meg a helyzetünket – fogalmazott a pártelnök.

Hozzátette, hogy a magyar-magyar kapcsolatrendszerben is folyamatosan el kell mondani, hogy „mi a nemzet részeként azt szeretnénk, ha mi fogalmazhatnánk meg a prioritásainkat, igényeinket, programjainkat, és ehhez kérnénk támogatást az anyaországtól olyan mértékben, amilyen mértékben ez lehetséges". Úgy fogalmazott, hogy a párt számára fontos az önállóság olyan tekintetben, hogy ne legyen „kiszolgálója" egyik központi hatalomnak se.

Pásztor aktuális energiaügyi kérdésekről is beszélt, és elmondta, hogy az ukrajnai háború felborított mindent, de nem kell attól tartani, hogy Szerbiában élelmiszer- és energiaellátási problémák lesznek, amihez hozzájárul az energiaellátás kapcsán Magyarországgal kötött stratégiai megállapodás is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Ostale vesti