Skip to main content

„A VMSZ a parlamenti többség része kíván lenni, és országos szinten a végrehajtó hatalomnak is”

„A VMSZ a parlamenti többség része kíván lenni, és országos szinten a végrehajtó hatalomnak is”

„A VMSZ a parlamenti többség része kíván lenni, és országos szinten a végrehajtó hatalomnak is”

 Úgy kell a VMSZ-nek partnerségre törekednie, hogy erős a pozíciója, mert a vajdasági magyar közösség mögötte áll, hiába is próbálják gyengíteni - mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.
 

A Vajdasági Magyar Szövetség mindig meg tudott újulni, folyamatosan alkalmazkodott a változásokhoz, ha kellett, csatákat is vívott, és közben mindvégig interakcióban maradt a vajdasági magyar közösséggel – ezeket emelte ki a párt elnöke annak kapcsán, hogy 28 éve alapították meg a VMSZ-t. Pásztor István szerint sok más országos párttal ellentétben megmaradt, megerősítette pozícióját a VMSZ.

Pásztor, aki 15 éve van a párt élén, elmondta, a Vajdasági Magyar Szövetség a választást követően a parlamenti többség része kíván lenni, és országos szinten a végrehajtó hatalomnak is. „Nem kívánunk minisztert állítani, viszont azokban a minisztériumokban, ahol most is jelen vagyunk, ez összesen hét minisztérium, ezekben szeretnénk megtartani azokat a pozíciókat, amiket államtitkári szinteken megszereztünk. Ezek azok a minisztériumok, amikről az a meggyőződésünk, hogy az érdekérvényesítés szempontjából, a vajdasági magyar embereknek az érdekeinek az érvényesítése szempontjából különösen fontosak.”
 

A szerb parlamenti választásnak egyelőre még nincs végeredménye, ezért a kormányalakítás elhúzódó folyamat lesz, nagy valószínűséggel rá fog menni a nyár – mondta Pásztor.
Partnerség anélkül, hogy szalámiznának bennünket, vagyis úgy, hogy ne csorbuljon a VMSZ érdekérvényesítő ereje – ezt tartja fontosnak Pásztor István a szerbiai politikában, de Magyarország viszonylatában is.

„Mi a nemzet részeként, azt szeretnénk, ha mi fogalmazhatnánk meg a prioritásainkat, ha mi fogalmazhatnánk meg az igényeinket, ha mi fogalmazhatnánk meg a programjainkat, és ehhez kérnénk támogatást olyan mértékben, amilyen mértékben ez lehetséges az anyaországtól. E mellé szeretnénk hozzárakni azokat a megvalósítási lehetőségeket, amiket itt a szerb állam kell, hogy biztosítson, mert mi itt vagyunk elsősorban adófizető polgárok.”
 

Pásztor hozzátette, az önállóságot meg szeretnék őrizni mind a szerbek, mind pedig a magyarországi magyarok viszonylatában. Nem akarnak egyik "központnak" sem kiszolgálói lenni - fogalmazott a VMSZ elnöke.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti