Skip to main content

Megnyílt a cseneji logisztikai központ

Megnyílt a cseneji logisztikai központ

Megnyílt a cseneji logisztikai központ

Tegnap Csenejen megkezdte működését a KITE Zrt. szerbiai leányvállalatának, a KITE Kft.-nek a központi telephelye. A vállalat a világszerte elismert John Deere amerikai mezőgazdasági gépeket és traktorokat gyártó cég hivatalos importőre, forgalmazója és szervizelője.

Az ünnepélyes megnyitón részt vettSzijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, Đorđe Mišković, a KITE Kft. ügyvezető igazgatója, Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke, Miguel Laguens-Vega, a John Deere magyarországi, szerbiai és horvátországi igazgatója, valamint Szabó Levente, a magyarországi KITE Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepélyes megnyitón a tervekről szólt Szabó Levente, a magyarországi KITE Zrt. vezérigazgatója.

– Az infrastrukturális fejlesztés nagyban hozzájárul a vállalat tevékenységének minőségi javulásához, illetve területi lefedettségünk növeléséhez. Az új központ elsősorban a térségben gazdálkodó partnerek gyorsabb kiszolgálását és logisztikai lefedettség növelését teszi lehetővé. Vállalatunk célja a legújabb, legmodernebb technológiák és technológia megoldások megismerése, amivel támogatni tudjuk a fenntartható, jövedelmező és környezettudatos mezőgazdasági termelést – mondta a magyarországi cég vezérigazgatója, és hozzátette, a vállalat gyarapítani szeretné a kiszolgált partnerek számát, az értékesítési volument, ezáltal jelentősen növelve piaci lefedettségét. A vajdasági régió, illetve hosszabb távon az egész szerb mezőgazdasági szektor meghatározó szereplőjévé kíván válni.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter megnyitóbeszédében a mai háborús helyzet gazdasági hatásaira is kitért.

– A mezőgazdaság területén történő beruházások, mint amilyen a KITE Zrt. új cseneji központja is, hozzájárulnak ahhoz, hogy az új világ senki által nem kívánt új kérdéseire és kihívásaira is segítsünk megtalálni a választ. Rendkívül vészterhes időkben élünk, történelmi jelentőségű kihívásokkal kell szembenézniük. Senki nem tudja, mikor ér véget az ukrajnai háború, de az már most világossá vált, hogy ez a háború új korszakot nyitott a világban mind politikai, mind pedig gazdasági értelemben. Mára már nem vehető természetesnek, hogy van energia, és van élelmiszer. Ebben az időszakban különösen felértékelődnek a stabil kapcsolatok, a kiegyensúlyozott együttműködés, a barátság és a stratégiai szövetség. Márpedig Magyarország és Szerbia kapcsolatait pontosan ezzel a négy kifejezéssel lehet a legjobban leírni – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter, aki emlékeztetett arra, hogy a múlt pénteken minden idők legjelentősebb és legszélesebb körű megállapodása jött létre Szerbia és Magyarország között.
 

– Az egyezménnyel garantáltuk Szerbia energiaellátását az előttünk álló téli időszakra, és megerősítettük Magyarország szerepét a regionális energiaellátás biztonságának garantálásában. Magyarország a mezőgazdasági export és a gépgyártás révén segítséget tud nyújtani más országoknak abban, hogy az élelmiszer-ellátásuk biztonságban legyen – mondta Szijjártó, és hozzátette, ez a beruházás egyszerre erősíti Magyarország és Szerbia gazdaságát és jelent újabb lendületet a magyar–szerb együttműködésnek.

A KITE cseneji beruházásának köszönhetően a vajdasági gazdák nem csak traktort és a hozzájuk tartozó gépeket szerezhetik meg, hanem a precíziós termeléshez szükséges tudást is – vélekedett Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke.

Én nagyon fontosnak tartom ezt a beruházást, mert arra tesz lehetőséget, vagy arra teremt lehetőséget, hogy modernizálódjon a vajdasági mezőgazdaság. És, hogy erre készek-e a termelők? Készek, mert ha nem lennének készek, akkor nem csinálta volna ezt a telephely fejlesztést a KITE és nem adott volna el annyi gépet, mint amennyit eladott” – mondta.

Kiss Imre, a KITE Kft. igazgatója elmondta, hogy a cég legfontosabb feladata a legkorszerűbb mezőgazdasági technológiák bemutatása és képviselete a nyugat-balkáni országban. Ugyanezt a célt képviseli a cég most megnyitott cseneji, illetve a néhány napja megnyitott szávaszentdemeteri logisztikai központja is. A cég szerbiai terjeszkedését a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség befektetési programja tette lehetővé.

A KITE 2017 tavaszán kezdte meg aktív működését Szerbiában. Indulását követően a műszaki termékek forgalmazása mellett 2018 óta már agronómiai termékek értékesítésével és terményfelvásárlással is bővítette portfólióját.

 

A vállalat által kínált magas minőségű termékek és szolgáltatások hamar az egyik legnépszerűbb forgalmazóvá tették a térségben. Az anyavállalat tervei között már a kezdetekben is egy országos hálózat kiépítése szerepelt, így a topolyai és a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) telephely mellett most újabb központtal bővítette kapacitását.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, JÁ
Ostale vesti