Skip to main content

Hét pincészet, hatvan fajta bor

Hét pincészet, hatvan fajta bor

Hét pincészet, hatvan fajta bor

 Cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc világfajták mellett hazai, őshonos szőlőkből készített borokat is kóstolhattak, illetve vásárolhattak az érdeklődők Palicson a Bonum Vinum elnevezésű, vajdasági magyar borfesztiválon.

A két napon át tartó rendezvényen hét pincészet mintegy 60 fajta borát állították ki a Zenepavilon előtti téren. A szervezők a borfesztivált verseny jellegűnek álmodták meg, ugyanis a közönség érdeklődése és szavazatai alapján dőlt el melyik a legjobb vörös-, illetve fehérbort előállító pincészet.
 

A több mint 60 szavazatból a fehérborok kategóriájában a bácskossuthfalvi Dimalis Borászat egyik fehérbora nyerte el a közönség tetszését. A hobbi borászat 2014-ben alakult és jelenleg 2,3 hektár szőlőn gazdálkodnak: négy féle szőlőből öt fajta bort állítanak elő, ez évente összesen 12 ezer liter bort jelent.

Gáspár Endre: „A piacunk nagy részét a pincéből való eladással tudjuk megvalósítani, aminek örülünk is, mert így van direkt kapcsolatunk a vevőkörrel. Én azt vallom, hogy a borászatoknak ez egy nagyon fontos szerepe, hogy vállaljanak egy kicsit ebben a misszióban szerepet, hogy minél jobban terjesszék a borfogyasztás igéjét.”
 

A vörösborok kategóriájában a horgosi Bálint Pincészet cabernet frankja aratott a kóstolók körében. Horgos déli részén, négy hektárnyi szőlőn termel a Bálint család különféle borokat immár 22 éve. Most 8 féle borral mutatkoztak be a közönségnek: 5 fehérborral, egy rozéval és két vörössel.

Bálint Ákos: „Ez egy nagyon jó marketing. Az egész borívás kultúráját szélesbíti, gazdagítja és az emberek ezáltal megismerik a jó helyi borokat, mert nemcsak a francia borok azok, amelyek megérik a pénzüket, hanem a mi boraink is itt Észak-Vajdaságban.”
 

Szükség és igény van a borkultúrát népszerűsítő rendezvényekre Észak-Bácskában, mondta az esemény főszervezője, Kudlik Zoltán.

„Pont azért, hogy megismerjék a helyi borászatokat, helyi borokat. Úgy gondolom, hogy a borászoknak is egy jó lehetőség arra, hogy eszmét cseréljenek, megbeszéljék egymással a szakmai dolgokat is. Tegnap egy szakmai előadáson is részt vehettek, ami a szőlő növényvédelméről szólt.”

Jövőre ismét sor kerül a borfesztiválra Palicson, akkor a remények szerint még több résztvevővel.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti