Skip to main content

Pásztor István: Folytatódnak a fejlesztések Vajdaságban

2022.05.10 - 11:14

Pásztor István: Folytatódnak a fejlesztések Vajdaságban

Pásztor István: Folytatódnak a fejlesztések Vajdaságban

 A következő 4 évben is folytatódik a gazdaságfejlesztési program és az oktatási kérdések is előtérbe kerülnek - erről is beszélt Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

75 szavazaton múlt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek hat parlamenti képviselője legyen a szerb törvényhozásban - mondta el a Szabadkai Magyar Rádióban Pásztor István. A VMSZ elnöke hozzátette, arra számítanak, hogy a parlamenti többség része lesz a párt, önálló parlamenti frakcióval, és 5 köztársasági parlamenti képviselővel.

„Azt szeretnénk, hogyha az a hét államtitkári helyünk, ami eddig volt, az megmaradna. Erről még majd beszélgetni fogunk. Ezek a számunkra legfontosabb minisztériumok, az oktatási, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a mezőgazdasági, az infrastruktúra-fejlesztési, az igazságszolgáltatási és a pénzügyminisztérium.”

A gazdaságfejlesztési program keretében folytatódnak a házvásárlási pályázatok, a termőföld megszerzése, valamint a kezdő vállalkozások megsegítése is prioritás lesz - nyilatkozta Pásztor István. Hangsúlyozta, az oktatás is előtérbe kerül.

„A másik fontos dolog az a középiskolai kollégiumi rendszer kiépítése és a szakkollégiumi középiskolai rendszernek a létrehozása a középiskolai központokban. Fontos volna, hogy ezzel hozzá tudjunk járulni ahhoz, hogy a magyar nyelvű oktatás egy magasabb színvonalú oktatás legyen, hogy a gyerekeink jó helyen legyenek, hogy az iskoláik fejlődni tudjanak, hogy a gyerekekkel egész nap foglalkozzanak, hogy a szülők úgy tudják elküldeni a gyereket középiskolában, hogy tudják, hogy jó helyen van, hogy azok is, akik azokon a helyeken laknak, ahol középiskolák vannak, délután be tudjanak járni a kollégiumba, plusz foglalkozásokra. És az elemi iskoláknál is, ha nem is az összesnél, de minél többnél szeretnénk elindítani az egész napos foglalkozásnak a lehetőségét.”

Szerbia álláspontja az ukrán-orosz háború kapcsán továbbra is változatlan, amelyet a VMSZ is támogat a kezdetektől fogva - tette hozzá Pásztor. A 90 napos sorkatonaság bevezetése kapcsán elmondta, amikor ez a kérdés aktuálissá válik, kikérik majd az emberek véleményét és azt az álláspontot fogják képviselni, amit a polgárok mondanak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti