Skip to main content

A több mint 1000 elhurcolt és kivégzett zentai áldozatra emlékeztek

2022.04.26 - 19:56

A több mint 1000 elhurcolt és kivégzett zentai áldozatra emlékeztek

A több mint 1000 elhurcolt és kivégzett zentai áldozatra emlékeztek

 A zentai zsidók deportálásának 78-ik évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a zentai Zsidó temetőben.

A zentai zsidó temetőben rótták le kegyeletüket az emlékezők azok a zsidók előtt, akiket a holokauszt ideje alatt deportáltak. Ez a tragédia több mint 1000 zentai zsidó életét vitte el, így megpecsételve a zentai zsidó közösség jövőjét is.

Kovács Róbert, koordinátor, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Egy ilyen tragédiát nem lehet emlékezésen kívül hagyni, van egy olyan közhely, hogy akikre emlékeznek, azok igazából nem haltak még meg. És ez nagyon szép itt Zentán, hiszen a zentaiak egy elveszett közösségnek minden évben emléket állítanak, mindig megemlékeznek róluk, és ezért ők még élnek itt.”
 

A megemlékezésen Zenta polgármestere, Czegledi Rudolf is beszédet mondott, melyben hangsúlyozta, hogy felelősek vagyunk egymásért.

„Ennyi évtized után is beszélnünk kell a holokausztról, mert a történelmi tények ismeretével, az emlékezéssel, a tiszteletadással, az utánunk jövő generáció nevelésével akadályozhatjuk meg, hogy újra megtörténhessen. Ismételten reményeinket fejezzük ki, hogy olyan gonosztettet, példátlan bűnt, mint amilyen a holokauszt volt, soha többé nem követhet el senki az embertársai ellen.”

Az ünnepi megemlékezést a Zentai Magyar Kamaraszínház művésze, Verebes Judit zárta Radnóti Miklós: Erőltetett menet című versével, amit a koszorúzás követett.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti