Skip to main content

A magyar kormány 7-10 millió eurót biztosít a szabadkai Szent Teréz-székesegyház felújítására

A magyar kormány 7-10 millió eurót biztosít a szabadkai Szent Teréz-székesegyház felújítására

A magyar kormány 7-10 millió eurót biztosít a szabadkai Szent Teréz-székesegyház felújítására

 Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Pásztor István kíséretében bejárta az épületet és megbeszéléseket folytatott Slavko Večerin szabadkai megyéspüspökkel.

A szabadkai Szent Teréz-székesegyház a 18. században mocsaras talajra épült. Emiatt már az építkezés során megjelentek az első repedések. Később, száz év alatt, a két torony 15 centimétert távolodott el egymástól. Most évente átlagban egy milliméterrel nagyobbak a repedések, azzal, hogy a bazilika tornyai már nem távolodnak egymástól, de süllyednek.

Stjepan Beretić, aki 1985 óta a szabadkai Szent Teréz-székesegyház plébánosa, azt mondta, mindig is voltak repedések a bazilikán. 1773-ban kezdték építeni, és az 1790-es években fejezték be a templomot.

"A tornyok úgy állnak pillanatnyilag, hogy a tér felé húznak. Mindkét torony. És mind a két torony saját oldalára húzza a templom épületét. Azért, mert ez nagy súly, tehát azt mondják, hogy óriási teher van a tornyokban. És akkor repedés keletkezik a templom hajójában is."

A Magyar Kormány támogatásából 2017-ben megkezdték az épület helyreállítását. Vascsövek leverésével, majd műgyanta befecskendezésével is próbálták megóvni a székesegyházat. Slavko Večerin, szabadkai megyéspüspök azt mondta, Szijjártó Péter a magyar kormány támogatását ígérte a munkálatok befejezéséhez. De vajon mikorra valósulhat ez meg?

"Azt nem tudom, tudom, hogy én mit szeretnék. Az pedig, hogy 2023-ban 250 éves lesz ez a székesegyház, szeretnénk addig nagyjából felújítani. Hogy lehetséges lesz ez, vagy nem, azt még nem tudjuk. Reméljük, imádkozunk, reméljük, megvan a jóakarat."

Meggyőződésünk, hogy az elkövetkező kormányzási ciklus egyik legfontosabb kulturális beruházása a Szent Teréz-székesegyház eredeti állapotba történő visszaállítása, fogalmazott Pásztor István, a VMSZ elnöke.

"Miniszterelnök úr segítségének köszönve egy hasonló jellegű feladatokkal foglalkozó mérnökcég elkészítette ennek az épületnek az állagmegóvására, illetve megerősítésére vonatkozó műszaki tervet. Ez a műszaki terv ma kész állapotban van, van egy értékbecslés is, ami ehhez a tervhez jár, mint minden egyes építkezés tekintetében."

A délvidéki templomok felújítását, az egyházi közösségek támogatását a jövőben is folytatja az anyaország, így befejeződhet a szabadkai székesegyház felújítása, nyilatkozta Szijjártó Péter a Pannon RTV-nek.

"Nagyjából egy 2-3 millió euróval kell megkezdeni az állagmegóvási munkákat, és valahol olyan 7-8 millió euró körül kell, hogy legyen a vége ennek a beruházási összegnek. Erre csinálunk majd egy ütemtervet, és a költségvetési lehetőségek függvényében igyekszünk segíteni abban a püspökségnek, hogy a székesegyháznak a teljes körű felújítása is meg tudjon történni."

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, a magyar kormány segít az egyházi oktatási intézmények fenntartásában is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti