Skip to main content

Újra van Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanács Szabadkán

Újra van Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanács Szabadkán

Újra van Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanács Szabadkán

Több mint tizenöt év kihagyás után újra megalakították Szabadkán a Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsot, melynek feladata, hogy mielőbb reagáljon a nemzetiségek között felmerülő esetleges kérdésekre. A tanácsba két szerb, négy magyar, egy bunyevác, egy horvát, egy montenegrói és egy roma nemzetiségű tagot delegáltak a Szabadkai Városi Képviselő-testület ma megtartott 21. rendes ülésén.

Összesen 24 pontot vitattak meg az ülésen, a többi közt határozat született a belváros és a Harcosok sorakozója lakótelep közötti terület részletes szabályozási tervének módosításáról. Szabadka város átvette a Községközi Műemlékvédelmi Intézet feletti alapítói jogokat, mivel Zenta és Zombor Községek lemondtak alapítói részesedésükről. A képviselő-testület megszavazta a Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete 2022. évi működési tervének jóváhagyásáról szóló határozatot, valamint a Temetkezési Kommunális Közvállalat, a Stadion Kommunális Közvállalat, a Subotica-trans Közvállalat, a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat és a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat 2022. évi működési terve első módosításának jóváhagyásáról szóló határozatokat. Mint kiderült, a közeljövőben várhatóan teljes mértékben felújítják majd a város sétálóövezetét is.


A Harcosok sorakozója lakótelep és a városközpont között elterülő városrész részletes szabályozási tervének módosításáról Nágel János, a VMSZ szabadkai frakcióvezetője elmondta, hogy ezen a területen a jövőben csupán egyemeletes ingatlanok épülhetnek, melyeken legfeljebb tetőtér kialakítása lesz lehetséges, az építkezések pedig szigorúan ellenőrizve lesznek. Hozzátette, hogy a Mirko Bogović utcai nagybani piacot kihelyezik, mert közlekedési nehézségeket okoz a városrészben. Ezenkívül előirányozták a tűzoltók kihelyezését is a mostani forgalmas helyszínről egy kevésbé frekventáltra. Az új helyszínen megfelelő terület és épületek lesznek, hogy a tűzoltóság még jobban tudja végezni a tevékenységét.

Hosszas, de konstruktív vita alakult ki az ülésen öt közvállalat idei programjának módosításáról. Ezeknek a programoknak a közös nevezője, hogy növekedett a közvállalatok bevétele, mely többletet beruházásokra és eszközvásárlásra használják majd fel.

— A legjelentősebb a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat bevételnövekedése volt, 147 millió dinár értékben, mely összeg teljes mértékben utak és utcák kiépítésére vonatkozik. Fontos, hogy ezek a fejlesztések nem csupán a város központjában valósulnak majd meg, hanem a kevésbé fejlett, kültéri helyi közösségek területén is jelentős mennyiségű út kiépítése várható majd. Különösen fontos itt megemlíteni a Palicsi-tó körüli kerülőút teljes körű felújítását, rekonstrukcióját, melynek értéke 75 millió dinár. Ez nemcsak Palics turisztikai kínálata miatt fontos, hanem azért is, mert hamarosan megkezdődik az Újvidék—Szabadka gyorsvasút kiépítése, s ez egy alternatív út lesz, melyen majd akkor lehet megközelíteni a várost, amikor a központban lévő felüljáró felújítása miatt le lesz zárva a központ — tette hozzá Nágel.

A Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsról a VMSZ frakcióvezetője elmondta, hogy az egyrészt azért fontos, mert törvényes kötelezettsége a városnak, másrészt Szabadka egy többnemzetiségű közösség, ahol akár érzékeny kérdések is felmerülhetnek, melyeket csakis közösen, konszenzussal oldhat meg egy olyan bizottság, amelyben minden itt élő nemzetiségi közösség képviselője helyet kap.

— Ez sajnos tizenöt éven keresztül el lett mulasztva, most dr. Pásztor Bálintnak, a vkt elnökének a kezdeményezésére újra megalakult. Remélhetőleg sikeresen fog működni, nem azért, mert nemzetiségek közötti problémák vannak Szabadkán, hanem azért, hogy az esetleges kérdések felmerülése esetén időben lehessen reagálni.

A tanács összesen tíz tagot számlál, két szerb, négy magyar, egy bunyevác, egy horvát, egy montenegrói és egy roma nemzetiségű tagja lesz. Név szerint Jasmina Stevanović és Marko Marić a szerb népet, Kószó András, Lulić Márki Anna, Szabó Lili és Szabó Roland a magyar nemzeti kisebbséget, Slaven Dulić a horvát, Branko Pokornić a bunyevác, Rade Bulatović a montenegrói nemzeti kisebbséget, valamint Kurina Klaudia a roma nemzeti kisebbséget fogja képviselni.

A városi képviselő-testület ülésén több közvállalat élére neveztek ki új igazgatót, így Saša Petković lett a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat igazgatója, Aleksandar Aleksić a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat vezetésére kapott megbízást, Dejan Ljubisavljević igazgatja ezentúl a Subotica-trans Utasszállító Közvállalatot, Mihájlovity Anikó pedig a Szabadkai Városi Múzeum ügyvezetője lesz. Mindegyikük megbízatása négyéves időtartamra szól.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kartali Róbert
Ostale vesti