Skip to main content

15 év után ismét lesz nemzetek közötti viszonyügyi tanács Szabadkán

15 év után ismét lesz nemzetek közötti viszonyügyi tanács Szabadkán

15 év után ismét lesz nemzetek közötti viszonyügyi tanács Szabadkán

 A tanács tagjairól a Városi Képviselő-testület csütörtöki ülésén döntenek. A képviselők emellett a város egyes részeinek szabályozási tervéről és több közvállalat igazgatójáról is szavaznak majd.

Habár törvényileg kötelező a nemzetileg többszínű önkormányzatokban, a nemzetek közötti viszonyügyi tanács közel 15 éve nem létezik Szabadkán. A hosszú kihagyás után azonban ismét megalakul majd. Ennek jogi kereteit még februárban meghatározták a képviselők, a következő ülésen pedig a tanács tagjairól döntenek majd – emelte ki dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

„Tíz tagú lesz ez a testület. Kettő tagja a szerb nemzetnek lesz, nyolc pedig a nemzeti kisebbségeknek. Ami a nemzeti kisebbségek helyét illeti, négy hely illeti meg a magyar nemzeti közösséget, illetve egy-egy hely a horvát, a bunyevác, a roma és a montenegrói nemzeti közösséget.”

Napirenden szerepel majd a nagybani piac és a tűzoltóállomás áthelyezése is. Előbbi a Sziváci Úton, utóbbi pedig a Radić Fivérek utca végén kap helyet. Emellett szigorítanak majd az építkezési feltételeken is.

„A lakásépítés feltételeit fogjuk megszigorítani, annak érdekében, hogy a magasságokra vonatkozó szabályok tiszteletben tartásával és más szabályok tiszteletben tartásával a városnak a jellegét, lelkületét meglehessen őrizni.”

A Városi Képviselő-testület csütörtöki ülésén több közvállalat igazgatójáról is döntenek majd.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti