Skip to main content

Egyházi törekvések Magyarkanizsa községben

Egyházi törekvések Magyarkanizsa községben

Nem csak a templomot és az iskolát, az időseket sem hagyják magukra
Egyházi törekvések Magyarkanizsa községben

Magyarkanizsa községben több helyütt működik idősgondozó intézmény. Az állami mellett ott a magyarkanizsai egyházi alapítású idősek otthona, a Batthyáneum, ahol már a második épület vár átadásra. Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Nyilas Mihály, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, továbbá Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere és Újvári Zsombor, a község tájékoztatással és idegenforgalommal megbízott tagja Magyarkanizsán a Batthyáneumban és a tóthfalui parókián tettek látogatást csütörtök este, és mindannyian támogatásukról biztosították az intézmények vezetőit.

Kracsun Miklós, a Batthyáneum igazgatója elmondta, hogy a martonosi plébános, Savelin Zoltán atya ötlete volt az otthon létrehozása, és a kezdetektől oroszlánrészt vállal a feladatokból. A Batthyáneum első épülete harminckét főt tud befogadni, és rendszerint ez a létszám meg is telik. Most éppen huszonhatan vannak, de hamarosan új gondozásra szoruló idősek érkeznek, és már a második épületre is vannak előjegyezve lakók. Abban leginkább egyágyas szobák lesznek, szinte kis apartmanok a város szívében. Ehhez azonban még egy kis segítségre van szükség – ahogy az igazgató fogalmazott –, és ezt a magyar kormánytól várják elsősorban. Az elvárásuk nem alaptalan, ugyanis eddig is élvezték az anyaországi támogatást. A hét éve működő épületben a fennjáróknak 47 000 dinárba kerül a havi ellátás, míg a fekvőbetegeknek 53 000 dinárt kell fizetniük. A Covid időszaka őket is megviselte, hisz látogatni sem lehetett, ezért a mostani helyzet már fellélegzésre ad okot.

Tóthfaluban is van idősgondozás. Ami abban a kis faluban az évtizedek alatt létrejött, elismerésre méltó. Iskola, kollégium, idősgondozás, edzőterem, most pedig sportcsarnok épül. Várhatóan május 28-ára készül el az az álom, amiről az elmúlt években annyit beszélt Utasi Jenő plébános. Úgy látszik, nála nincs lehetetlen. A kicsike faluban zsong az élet, tele van gyerekekkel. A Mini Délvidék makettpark teljesen egyedülálló a környéken. A diákotthon eszköztárát is bővítették, és huszonegy személyes kisbuszt is vásároltak. A kollégiumba bárki jelentkezhet, 5000 dinár az ellátás, és ami szinte hihetetlen, hogy a konyhájukon házias ételekkel várják az étkezőket. Helyben nevelt állatok húsából főznek, a tejből sajtot készítenek, a paprikát az ott dolgozók savanyítják. Olyan családias hangulat uralkodik ott, és olyan melegség árad onnan, hogy még az árva gyerekek is jól érzik magukat. Pásztor István a helyszínen úgy fogalmazott, hogy amit Tóthfaluban létrehoztak, az maga a csoda.

– Sokak számára példa, hogy a meggyőződésből, a megkérdőjelezhetetlen akaratból, a segítők hadának toborzásából és a reménykedés visszaigazolásából hogyan lehet csodát csinálni, ez történik itt – mondta Pásztor István.

Az elöljárók is támogatással szeretnének majd hozzájárulni az intézmények életben tartásához és a fejlődéséhez. Úgy legyen!

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, JK
Ostale vesti