Skip to main content

A korszerűbb betegellátás érdekében

A korszerűbb betegellátás érdekében

Új eszközök és berendezések a Zentai Közkórházban – Tervezik az új épületszárny megépítését
A korszerűbb betegellátás érdekében

A Tartományi Egészségügyi Titkárság az elmúlt években több alkalommal is jelentős összegekkel támogatta a Zentai Közkórházat. Ezeket a beruházásokat tekintette meg hétfőn Pásztor István, a Vajdasági Magyart Szövetség elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Lajkó Szilvia parlamenti képviselőjelölt, Fehér Szabolcs tartományi energetikai, építkezési és közlekedési segédtitkár. A vendégeket dr. Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója kalauzolta. Megtekintették a szülészeti osztályt, az új berendezéseket és a helyszínt is, ahol majd megépül a kórház új szárnya, melyben helyet kap többek között a sürgősségi rendelő.

Dr. Csáki Beáta igazgató a jelenlévőknek elmondta, hogy a Tartományi Egészségügyi Titkárság pályázatainak köszönhetően sok olyan új berendezéshez, eszközhöz jutottak hozzá, amelyek mind segítik a minőségi betegellátást:

– Sikerült beszereznünk egy digitális röntgenfelszerelést, amelyet az egészségházban helyeztünk el, valamint műtőasztalt, operációs lámpát, 4K laparoszkópos tornyot, altatógépet, lélegeztetőgépet, betegőrző monitorokat és defibrillátorokat. Februárban sikeresen pályáztunk a Tartományi Egészségügyi Titkárságnál és csaknem 92 millió dinár támogatásban részesültünk. Ebből a mosodánk teljes körű felújítását tervezzük, ami magában foglalja az épület tatarozását és a felszerelés korszerűsítését. Ez a beruházás megkönnyíti majd a kórház munkáját.

– Tervben van még különböző orvosi eszközök beszerzése a patológiai osztályra, valamint a személyzeti rendelőbe és a nőgyógyászati osztályra, továbbá egy 4K laparoszkópos tornyot is szeretnénk, amivel térdműtéteket tudnánk végezni. Nagyon várjuk a megígért kórházfelújítást, amely révén egy új épületszárnnyal gazdagodnánk, ami tartalmazna egy sürgősségi felvételi rendelőt, valamint belgyógyászati és sebészeti osztályt, központi sterilizálót, két új műtőt és egy központi intenzív osztályt is – mondta dr. Csáki Beáta igazgató.

Pásztor István kiemelte, hogy a zentai kórház mindig rendezett, és odafigyelnek az ide érkező betegekre és a látogatókra egyaránt.

– Ez a látogatás nagyon fontos volt, mert összefoglalta az elmúlt egy-két év történéseit. A mögöttünk álló időszak igazán próbára tette az alkalmazottakat, az odaadásukat, a szervezőkészségüket, az esküjüknek való megfelelésük hitelességét, és ebből a zentai kórház kiválóan vizsgázott. Az elmúlt két évet fejlesztések is jellemezték, nagyon sok olyan eszköz került a birtokukba, amelyek növelik az ellátás a színvonalát. A kórház fejlesztési terve is elkészült, és reméljük, hamarosan hozzá is foghatunk a kivitelezéshez. Nagy szükség van erre, mivel a legutóbbi nagyobb beruházás mintegy 60 évvel ezelőtt történt. A kórháznak meg kell felelnie az elvárásoknak, az új idők által diktált technológiáknak, hogy a napi ellást lehetővé tegye. Azt látom, hogy a zentai kórház vonzza az egészségügyi dolgozókat, és jelenleg is 70 orvos dolgozik náluk – mutatott rá Pásztor István.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, HAT
Ostale vesti