Skip to main content

Több száz új munkahely létesülhet

Több száz új munkahely létesülhet

Új befektetők is érdeklődnek a topolyai ipari park iránt
Több száz új munkahely létesülhet

A tervezett fejlesztéseknek, beruházásoknak köszönhetően a következő két-három évben újabb 500 munkahely létesülhet a topolyai ipari parkban. A terület infrastruktúrája jórészt elkészült, de szükség szerint további fejlesztéseket is terveznek.

Fazekas Róbert, az Első Vajdasági Ipari Park (VIP) – Logisztikai Központ Kft. igazgatóhelyettese csapatával 2016 óta látja el feladatát. Elmondta, hogy az ipari park számára előirányzott területnek van egy olyan része, ami nincs még felparcellázva, és jó hírként közölte, hogy ezt sikerült a kínai vasútépítők számára három évre bérbe adni. Ott fognak majd betonelemeket gyártani, a munkások pedig ott fognak lakni is, egy kisebb konténertelepülés épül. Az infrastrukturális beruházások közül kiemelte, hogy a vízvezeték-, a szennyvízhálózat, az úthálózat kiépítése jóformán befejeződött. Már csak egy útszakasz hiányzik az ipari park területén. Három trafóállomást is sikerült megépíteni, viszont a vasútépítésből eredően egy újabb probléma is előállt: az egykori Inomag helyén működő vállalkozások által használt vasúti átjáró a gyorsvasút kiépítését követően meg fog szűnni. A jelenlegi helyzetben ez az Újvidék utca szempontjából elviselhetetlen megterhelést jelentene. Ezért a déli terelőút mentén szeretnének egy újabb útszakaszt kialakítani.
 

Fazekas szerint a kisebb ipari parkok viszonylatában a topolyai kiemelkedik, és meglátása szerint akár két-három éven belül elérhető lesz a kétharmados kihasználtság. Azt is elmondta, hogy a vízhálózat kiépítése, a szennyvízelvezető hálózat kialakítása, valamint az úthálózat megépítése eddig már több mint egymillió euróba került. Szerencsés tényként könyvelhető el, hogy ennek az összegnek mintegy kétharmad részét tartományi segítséggel, a nagyberuházási igazgatóság hathatós segítségével sikerült megvalósítani. Így ezek a beruházások csak kisebb mértékben terhelték a községi költségvetést. Minden új parcella megvásárlása esetében ugyan végig kell járni a hivatalos becslési folyamattal kezdődő eljárást, ugyanakkor a parcellaárak továbbra is kedvezőek, mintegy 4 euró körül alakul négyzetméterenként, ami azt jelenti, hogy egy egyhektáros parcella 40 ezer euróért vásárolható meg. A befektetők tulajdonjogot vesznek, tehát nem a 99 évre tervezett bérleti szerződést kötnek. A tejgyár és a Kite Kft. logisztikai központja a tágabb térség szempontjából is jelentős.

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy az elmúlt időszakban az ipari park tevékenységeire, illetve az ott zajló tevékenységekre is rányomta a bélyegét a járványhelyzet. Továbbra is bíznak azonban abban, hogy az autópályától mindössze másfél kilométerre, az épülő gyorsvasút közvetlen közelében elhelyezkedő topolyai ipari park vonzó marad a befektetők számára. Eredményesnek ítélte meg a mögöttünk álló ötéves időszakot, amikor is az előirányzott terület valóban ipar park kinézetét öltötte magára. A korábban megfogalmazott stratégia szerint elsősorban a közepes és kisvállalkozások elhelyezése a cél, olyanoké, amelyek 20–100 főt alkalmaznak. Korábban ugyanis az volt a helyzet Topolyán, hogy amikor a nagyvállalatok tönkrementek, akkor egy adott pillanatban nagyon sokan maradtak munka nélkül, ami gondokat okozott. Ha viszont kis- és közepes vállalatok vannak, akkor ezt eredményesebben lehet kezelni. A terveik szerint a közeljövőben további 500 embernek szeretnének az ipari park területén felépülő kapacitások keretében munkahelyet teremteni. A 18 kijelölt parcella közül 9 még eladó. 2021-ben a járványhelyzet ellenére sikerült három új beruházóval megegyezni: a Kandić Prevoz logisztikai központot létesít az autóbuszok számára, ahol a műszaki vizsgát is elvégezhetik, a fémipari Prevent Tro Kft. új csarnokot épít. Emellett a Tom-Ferr Jug Kft.-vel a szerződéskötés ugyan nem történt meg, de a szándéknyilatkozatot már aláírták. A cég csőelemek gyártásával foglalkozik, és szintén itt szeretne egy gyártási egységet létrehozni.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Ostale vesti