Skip to main content

Palics nem csak a helyiek szerint szép

Palics nem csak a helyiek szerint szép

Palics nem csak a helyiek szerint szép

 Palics nyerte a legvirágosabb határon túli település díját - amit ma hivatalosan is átadtak az önkormányzat képviselőjének. A Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország nevet viselő versenyt.

A zsűri összesen 49 díjat osztott ki. Magyarország legvirágosabb települései 2021-ben Nagykanizsa, Veresegyház, Etyek és Buzsák lettek. A legvirágosabb határon túli település Romániából Kalotaszentkirály, Szerbiából Palics, Szlovákiából pedig Tardoskedd lett.

Palics Magyarkanizsát, Törökkanizsát, Óbecsét, Zentát, Csókát, Magyarittabét, és Szenttamást előzte meg a vajdasági versenyben. A díj egy emlékplakettből áll és egy kisebb pénzjutalomból, amelyet a település további szépítésére fordítanak.

Dobó Márta, tanácselnök, Palics HK: „Úgy gondolom, hogy minden palicsinak nagy örömére szolgál ez a díj, hiszen már nagyon régóta élvezhetjük ezt a gyönyörű parkot, amiben előszeretettel sétálunk. Az elmúlt időszakban elmondhatjuk, hogy egyre inkább szépül, de ez a törekvés nemcsak a parki részre terjed ki, hanem tulajdonképpen a zöld övezetre, a védősávra is valamint a lakóövezeti részben is azt szeretnénk, ha minden több utca illetve virágos tér lenne. A helyi közösségnek célkitűzése, hogy ebben előrelépést tegyen.”

A Virágos Magyarország megmérettetésre több mint 320 pályázat érkezett. A verseny vajdasági koordinátora a magyarkanizsai LandART civil szervezet volt. A regisztráció és a települések bemutatkozása is online felületen történt. A zsűri a település köztereinek, zöldterületeinek állapotán kívül figyelembe vette a település környezetvédelmi programjait és a turisztikai fejlesztéseket is.

Sáfrány Attila, képviselő, LandART civil szervezet, Magyarkanizsa: „Ez a versenysorozat a zöld felületek karbantartására összpontosít. Itt a fő cél a rendezett zöldfelület. Pázsitkarbantartás, virágágyások, fasorok minősítése illetve a települések illetve a közösségek összefogását is minősítettük egy online kérdőív keretében.”

Palics annyira szép, hogy akár minden évben megnyerhetné a versenyt, ezért idén nem neveznek a megmérettetésre - mondta Dobó Márta. Palicson egyébként évente mintegy 72 ezer idénynövényt ültetnek el.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti