Skip to main content

Tisztelet az áldozatoknak

Tisztelet az áldozatoknak

Az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett topolyaiakra emlékeztek
Tisztelet az áldozatoknak

Topolyán a '90-es évek első fele óta november 14-én emlékeznek az 1944-es vérengzések mártírjaira. A rendezvény hagyományosan a Nyugati temetőben kezdődik, majd a városi parkban található jeltelen tömegsírnál zárul. Ennek az az oka, hogy a tavaszig elhúzódó atrocitások során ezen a napon végezték ki a legtöbb áldozatot a városban a partizánok. A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes körzeti szervezete közös főhajtása az áldozatok emlékműve mellett nemzeti imádságunkkal kezdődött a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjainak közreműködésével. Ezt követően a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Auróra Beszédművészeti Műhelyének szavalója, Benei Rebeka Reményik Sándor Glória című versének sorait tolmácsolta. Tomik Nimród történész, a VMSZ helyi szervezetének elnöke az ártatlanul kivégzett topolyai polgárokra emlékezett.

– A magyar fegyveres erők kivonulásával 1944. október 18-án érkeztek meg a szovjet és a bolgár katonák Topolyára, néhány hétig nem történt atrocitás a katonatiszteknek köszönhetően. Utána viszont a partizáncsapatok vették át a fennhatóságot, és elkezdődött a borzalom. Városunkban több mint 14 tömegsírról tudunk – mondta egyebek mellett Tomik Nimród, aki szólt arról is, hogy nyílt titok volt évtizedeken át, hogy a november 14-ei, 18 órai mise a topolyai ártatlan áldozatok lelki üdvéért szól a Sarlós Boldogasszony templomban. – Pontosan ma sem tudjuk, hogy Topolyán hány áldozatról beszélhetünk, eddig 64-et tudtunk beazonosítani, emellett további 24 egyén esetét sikerült felkutatni.

Ugyanakkor 200–250 eltűntet tartunk nyilván. Alig maradt írásos forrás az eseményekről, mert az 1950-es, '60-as években belgrádi belügyi dolgozók szállították el megsemmisítésre az eseményről szóló iratokat, még Barsi Viktor plébános úr korabeli feljegyzései is eltűntek a Histora Domusból – mondta egyebek mellett Tomik Nimród. Őt követően Becskei Tibor, a VMDP topolyai-kishegyesi körzeti elnöke tisztelgett az áldozatok emléke előtt. A folytatásban ft. Szakály József topolyai plébános mondott fohászt a borzalmakban résztvevő felek, az áldozatok és a túlélők lelki békéjéért. Magyarország szabadkai főkonzulátusa nevében dr. Czikajló Gergely konzul koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács virágait Kisimre Szerda Anna helyezte el, Topolya község koszorúját pedig Szatmári Adrián polgármester. A VMSZ nevében Fremond Árpád alelnök tisztelgett. A rendezvényen a topolyai társadalmi, civil és emberbaráti szervezetek képviselői is képviseltették magukat, illetve koszorúztak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Ostale vesti