Skip to main content

Középkori leletek Horgoson

Középkori leletek Horgoson

Két további település és egy temető romjai is fellelhetőek
Középkori leletek Horgoson

Felbecsülhetetlen értékű, turisztikai szempontból is jelentős lehet az, amit Horgoson találtak. Még a hatvanas években egy templom romjaira bukkantak az úgynevezett Templomdombon. A szakemberek biztosak voltak abban, hogy valaha egy település is körbevette a templomot, a mostani ásatások során erre bizonyítékot is találtak.

Ennek okán joggal lehetnek bizakodóak nemcsak a horgosiak, hanem a tágabb környezetük is, hogy az aracsihoz hasonló, középkori kincs mutat majd utat a jövőbe a múlt szárnyain. Nem is várat már sokat magára a régészeti munka befejezése, miután megtehetik a következő, célra törő törekvéseiket a szakemberek.

Pénteken a helyszínen tett látogatást Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár és Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, ahol az eddigi feltárásról Vass Zoltán történész, a magyarkanizsai községi tanács tagja számolt be.

– Az elmúlt egy–másfél hónapban a régészek két helyen végeztek ásatásokat, és a középkorból egy település maradványaira bukkantak. Jelentősebb lelet egy középkori ház és a ház környékén lévő kerámiák, cserépedények maradványai és fémtárgyak. Jellemző a középkorra, hogy az elhagyott házakat később szemétgödörnek használták, ami jelen esetben is így volt. Napjainkban ez meghökkentőnek tűnhet, de ez az, ami a régészeknek valódi aranybánya, hiszen oda minden olyat elhelyeztek, ami az ő korukat, viszonyaikat jellemezte, és ebből lehet legjobban rekonstruálni, hogyan is élhettek itt eleink a középkorban. Ezen a területen a hatvanas években már valami megkezdődött, majd a kilencvenes években folytatódott, de egyik alkalommal sem jutottak el a teljes feltárásig. Most azonban felvettük a kapcsolatot a műemlékvédelmi intézettel, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsban mgr. Hajnal Jenővel, tájékoztattuk őket, és mindkét intézményből támogatásukról biztosítottak minket. Felismerték, hogy olyan régészeti és turisztikai lehetősége lehet ez az északi régiónak, amivel érdemes foglalkozni – mondta Vass Zoltán, aki arra is kitért, hogy két további település és egy temető romjai is vannak a környéken a középkorból, sőt az ókorból is, ott is szeretnének kutatásokat végezni.
Horgoson is lesz látnivaló

A lelőhely fontosságát hangsúlyozta Kudlik Zoltán segédtitkár is, aki a helyszínen elmondta, hogy titkárságuk az idei évben több mint 32 millió dinárt szánt a kulturális örökségek megóvására, mely összegből 91 projektumot valósítottak meg Vajdaság-szerte.

– A horgosi romtemplom állagmegőrző munkálatait 700 ezer dinárral támogattuk, ugyanis fontosnak véljük egy ilyen horderejű projektum realizálását. Annál is inkább, mivel ez egy 1230-ból való, Árpád-kori templom, mely az aracsi után a második olyan legrégebbi épülete Vajdaságnak, amit mindenképp meg kell őrizni, és be kell mutatni a nagyközönségnek. Ezek a munkálatok már korábban elkezdődtek, és a mostani az előző folytatásának tekinthető, amit a községközi műemlékvédelmi intézet munkatársai végeznek. A jövőben még rengeteg felfedezni- és kutatnivaló lesz ezen a térségen – fejtette ki Kudlik Zoltán.

Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója örömét fejezte ki, hogy lehetőségük volt a környéken dolgozni.

– A műemlékvédelmi intézet ezúton is biztosítja a községet és a tartományi szerveket, hogy kellő szaktudásunk birtokában segítünk, hiszen megfelelő hálózatunk, szakembereink vannak a régészeti feltáráshoz. Az aracsi pusztatemplomhoz hasonlót lehetne itt is megmutatni, amihez további tervezés és kivitelezés szükséges – mondta az igazgató, aki Neda Mirković Marić archeológus kollégáját is bevonta a beszélgetésbe.

– Maga a templomdomb 300 méterre található a Szeged–Szabadka vasútvonaltól, tehát az autóúthoz közel. Az 1960-as években bukkantak itt először a csodálatos lelőhelyre, mintegy véletlenszerűen, amikor munkagépekkel dolgoztak a területen. Szekeres László végzett itt akkor kutatásokat a továbbiakban, amikor 18 méter magas 7,5 méter hosszú és 1,5 mély falakat talált. Ő azt feltételezte, hogy a templom csak rövid ideig állt a 13. században. A későbbiekben 1995-ben folytatódott a munka, amikor nyolc feltárást végeztek, majd az autóút kiépítésekor újabb leleteket találtak. Ritkaság, ami itt van, annál is inkább, mert a szakemberek mellett a látogatóknak is érdekes látnivalót nyújt – mondta többek között a szakember, aki elmesélte, hogy négy régészeti szondából kutattak az öthektáros területen.

Jelenleg a begyűjtött középkori leletekkel, állati csontmaradványokkal, fémtárgyakkal foglalkoznak, melyeket a közönség elé tárnak.

A megjelent elöljárók szerint bőven akad még kuriózum a környéken, ők pedig arra törekednek, hogy szakemberek bevonásával és az anyagiak megteremtésével teljes legyen a feltárás.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Jenei Klementina
Ostale vesti