Skip to main content

Ösztöndíjpályázat egyetemistáknak

Ösztöndíjpályázat egyetemistáknak

Ismét támogatja a topolyai község a felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalokat
Ösztöndíjpályázat egyetemistáknak

A topolyai önkormányzat megjelentette a 2021/22-es tanévre vonatkozó felsőfokú ösztöndíjpályázatát. Az eddigi feltételek gyakorlatilag nem változtak, az idén is 5000 dináros havi támogatásban részesülnek az egyetemisták és a főiskolások – tudtuk meg Szatmári Adrián polgármestertől.

– Az önkormányzat ezúttal is azon felsőfokú tanulmányaikat folytató, szerbiai állampolgárságú hallgatók jelentkezését várja, akik legalább két éve a község területén rendelkeznek bejelentett lakcímmel. Követelmény még, hogy a támogatásban azok a diákok részesülhetnek, akik Szerbia területén államilag elismert vagy külföldön nemzetközileg is jegyzett karok II., III. vagy IV. évfolyamán a bolognai rendszerű alapképzés hallgatói. Feltételként szabtuk meg még, hogy a szerbiai ösztöndíjasunk tanulmányi eredménye a kérelem benyújtását megelőző tanévben legalább 8-as átlagú, külföldön pedig nem gyengébb a 4-esnél. Hagyományosan a diák hallgatói státusának eddigi tanulmányi átlagát is figyelembe vesszük, így a szerbiai hallgató tanulmányi átlageredménye nem lehet gyengébb 7,50-nél, a külföldi egyetemistáé pedig 3,5-nél – mondta el a polgármester, aki arról is szólt, hogy ezúttal sem jelöl meg a község úgynevezett hiányszakmát, ugyanakkor a korábbi években kiemelt hallgatókat – amennyiben teljesítik a feltételeket – továbbra is az előzőekben meghatározott módon támogatják. Ebben az évben 19 diákról van szó, akik a korábbi években hiányszakmát hallgató tanulóként nyerték el az ösztöndíjat, ők továbbra is havi 12 500 dináros juttatást kapnak. Azok a hallgatók, akiknek 10,00 vagy 5,00 lesz a tanulmányi átlaguk, egyszeri 30 000 dináros ösztöndíjban részesülnek.

– Az ösztöndíjra második évfolyamtól lehet jelentkezni. Ugyanakkor a támogatásra azok a felsőfokú hallgatók nem jogosultak, akik már kedvezményezettjei az oktatásügyi és sportminisztérium támogatásának vagy egyéb alapítványok, szervezetek és vállalatok bármiféle hallgatói ösztöndíjának vagy diákhitelének. Ezt nyilatkozat formájában alá is kell írni. Továbbá nem jogosultak azok sem, akik évet ismételnek vagy akik munkaviszonyban vannak – tette hozzá Szatmári, aki ismertette azt is, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtaniuk a kérvényezőknek.

– A hallgató személyi igazolványának a fénymásolatát, illetve elektronikusan leolvasott adatait várjuk. Emellett az egyetemre történt beiratkozást igazoló eredeti bizonylatot a szakirány megjelölésével. Kérünk egy, az eddig letett vizsgák átlagosztályzatáról szóló igazolást a Szerbiában tanuló hallgatók esetében, a külföldi diákoktól a leckekönyv hitelesített másolatát is várjuk. Illetve amint azt már korábban is említettem, egy kézjeggyel ellátott nyilatkozatot is mellékelni kell azzal kapcsolatban, hogy más ösztöndíjban, diákhitelben vagy alapítványi, vállalati támogatásban a pályázó nem részesül – hallhattuk. A szükséges iratanyaggal ellátott igényléseket november 12-éig lehet átadni Topolya Község Közigazgatási Hivatalának iktatójában, valamint a falvak helyi közösségeiben működő irodákban is benyújthatóak a dokumentumok. Az ösztöndíj folyósítása céljából megnyitott bankszámláról szóló igazolást november 20-áig köteles mellékelni a pályázó. A továbbiakban a pályázati eljárás lebonyolítását követően a kedvezményezett ösztöndíjazási szerződést köt a polgármesterrel, vagyis a támogatás utalványozójával. Ebben a szerződésben konkretizálva vannak a felek egymás iránti jogai és kötelezettségei. Karácsonyig két ösztöndíjrészt utalnak át. A késve érkezett és hiányos igényléseket nem veszik figyelembe. A szükséges űrlapokat, illetve a további jelentkezési feltételekkel kapcsolatos részleteket megtalálhatják az érintettek a község www.btopola.org.rs honlapján.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Ostale vesti