Skip to main content

Pályázatok kistermelők számára

Pályázatok kistermelők számára

Október végéig lehet jelentkezni – A topolyai önkormányzat 13 millió dinárt különít el erre a célra
Pályázatok kistermelők számára

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be róla, hogy hat pályázati kiírás jelent meg az aktív státusszal rendelkező regisztrált termelők számára. Idén a keret 13 millió dinár. A feltétel, hogy eleget tettek adókötelezettségeiknek, és a topolyai község területén van a bejegyzett gazdaságuk. Elmondta, hogy amennyiben a keretet valamivel meghaladja majd a feltételeknek eleget tevő jelentkezők igényléseinek az összege, akkor az előző évek gyakorlatát folytatva a tanács dönthet úgy, hogy mindenki megkapja a pénzt. Azt is elmondta, hogy október 31-ig lehet jelentkezni, novemberben pedig reményei szerint már sor kerülhet a szerződések aláírására és a kifizetésekre is.

A polgármester ismertette, hogy a topolyai község Mezőgazdaság-fejlesztési Bizottsága által kiírásra került pályázatok közül egy termelő legfeljebb két kiírásra nyújthat be igényt, ami újdonság az előző évekhez képest. A piaci standok bérletének társfinanszírozására pályázhat aktív státusban lévő bejegyzett mezőgazdasági termelő, akinek piaci stand bérléséről szóló szerződése van a 2021-es évre. A támogatás intenzitása az összköltségek 100 százaléka, de legfeljebb 15.000 dinár lehet felhasználónként. A keretösszeg 500.000 dinár.

Reproduktív anyag (mesterséges megtermékenyítés) utáni térítést is lehet igényelni. A támogatás intenzitása az összköltségek 100 százaléka, de legfeljebb 15.000 dinár felhasználónként. A keret 1,2 millió dinár.
A mezőgazdasági hitelek kamatainak társfinanszírozására is lehet támogatást igényelni. A támogatás összege a 2021-ben esedékes éves kamat összegének 75 százaléka, de felhasználónként legfeljebb 27.500 dinárt tehet ki. A keret 4,5 millió dinár.
Szatmári Adrián

A vetés, a termés, az évelő ültetvények, melegágyak és jószág biztosítási költségeinek támogatására is vissza nem térítendő eszközöket lehet igényelni. A támogatás intenzitása a biztosítási kötvényre vonatkozó támogatás összege, a vetést, termést, évelő ültetvényeket, melegágyakat és jószágot érhető kár biztosítására kötött biztosítási díj 40 százaléka, a biztosítási díjra számolt adóterhek nélkül, de felhasználónként legfeljebb 27.500 dinárt tehet ki. A keretösszeg 3 millió dinár.

Az állatorvosi szolgáltatások, a méhatka ellenőrzésének, a méhek legelőre való kiköltöztetésének, a méz és a mézből készült termékek kivizsgálásának, valamint a gyógyszerbeszerzés költségeinek társtámogatására írtak ki pályázatot a méhészek számára. Társfinanszírozásra jogosult minden aktív státusban lévő bejegyzett mezőgazdasági termelő (méhész), aki legalább 5, de kevesebb mint 500 méhcsaláddal rendelkezik. A támogatás intenzitása az összköltségek 100 százaléka, de felhasználónként legfeljebb 15.000 dinár. A keret 800.000 dinár.

Állatorvosi szolgáltatások, gyógyszerek, védőoltások és vitaminok költségeinek társfinanszírozására is eszközöket igényelhetnek a szarvasmarha- és sertéstenyésztők. Társfinanszírozásra jogosult minden aktív státusban lévő bejegyzett mezőgazdasági termelő, állattenyésztő, akinek több mint 15 szarvasmarhája van (24 hónapnál idősebb), vagy legalább 30 anyakocája. A támogatás intenzitása az összköltségek 100 százaléka, de felhasználóként legfeljebb 27.500 dinár.
A pályázati kiírások részletei a község honlapján is elérhetőek szerb és magyar nyelven egyaránt.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Ostale vesti