Skip to main content

Koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk előtt Magyarkanizsán

Koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk előtt Magyarkanizsán

Koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk előtt Magyarkanizsán

 Az aradi vértanúk faragott táblája előtt emlékeztek meg a helyiek az 1849. október 6-i eseményekről és az aznap kivégzett áldozatokról a magyarkanizsai Nagytemetőben.

A hagyományokhoz híven a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés, majd Palatinus István plébános megáldotta az emlékművet. Az eseményen az emlékezés koszorúit egyebek mellett a magyarkanizsai önkormányzat, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői helyezték el.

Kávai Szabolcs helyi történész beszédében ezúttal Török Ignác aradi vértanúról emlékezett meg, illetve ismertette életét.
 

Kávai Szabolcs történész: „Ő elsősorban nem hadvezérként kezdte az 1848/49-es szabadságharcot, hanem hadi építészmérnökként, a komáromi várat erősítette meg és nagyon jól sikerült a munkálatok sorozata. Ő irányította, vezette ezeket a fontos megerősítési munkálatokat, mert januárban, mikor az osztrák hadsereg gyűrűbe zárta a várat, úgy gondolták pesszimista katonatisztek, hogy nyolc napnál tovább nem tud ellenállni. Négy hónapig kitartott, sőt a dicsőséges 1849-es tavaszi hadjárat során az osztrákok vissza is vonultak a vár környékéről.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti