Skip to main content

Topolyán is megemlékeztek az aradi tizenhármakról

Topolyán is megemlékeztek az aradi tizenhármakról

Topolyán is megemlékeztek az aradi tizenhármakról

 Topolyán is megemlékeztek az aradi vértanúkról. Az eseményt a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ kórusa tette ünnepélyesebbé.

Sípos Piroska harminc évvel ezelőtt részt vett az első megemlékezésen Topolyán. Az ő ötlete volt, hogy a Hősök sírjánál tartsák a megemlékezést.

„Ez az emlékmű be volt nőve fűvel és gazzal annyira, hogy nem lehetett látni, és akkor megkértek, hogy vezessem őket ki, és kijöttünk, kitisztítottuk.”

A megemlékezésen a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ kórusa énekelt az egybegyűlteknek.

Kisimre Szerda Anna, a  Kodály Zoltán MMK elnöke: „Minden magyarnak fontos tisztában lenni a történelmével, és ezért fontos az, hogy minden évben megemlékezzünk október hatodikán az aradi vértanúkról, hogy a tudatunkban legyen a múltunk, a tudatunkban legyen az, hogy kikre kell emlékeznünk, kikre kell felnéznünk, kik azok, akik a sorsunkat alakították az évtizedek, évszázadok során.”

Ha nem emlékeznénk meg a hősökről, a gondolkodás értéke teljesen megszűnne – hangsúlyozta Becskei Tibor, a VMDP topolyai-kishegyesi körzeti szervezetének elnöke: „Nem tudnánk élni saját környezetünkben, saját etnikai tisztaságunkban, lehet mi magyarok sem lennénk manapság már meg.”

Tomik Nimród történész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke történelmi ismertetőt tartott Kiss Ernőről, az aradi vértanúk egyikéről, és Franz Bottról, a hóhérról.

„Ez talán az egyik legfontosabb dolog, hogy emlékezzünk ezekre a dolgokra, hiszen nagyon sok erőt tudunk meríteni ezekből az eseményekből, hiszen majd a visszaemlékezések folyamán hallani is fogjuk azt, hogy milyen hősként, igazi katonaként, igazi férfiként viselkedtek az aradi tizenhármak, és akkor is, amikor már tudták a halálos ítéletüket, nem könyörögtek senkinek sem, hanem méltóképpen mentek a vesztőhelyre.”

A jelenlevők együtt imádkoztak Szakály József katolikus plébános vezetésével az aradi vértanúk és az áldozatok lelki üdvéért. Utána pedig megkoszorúzták az emlékművet. A Szabadkai Magyar Főkonzulátus képviseletében Benyovszky Anna konzul koszorúzott, továbbá az MNT, a VMSZ és a VMDP képviselői is elhelyezték a emlékezés virágait.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti