Skip to main content

Csaknem 120 millió dinárból újul meg Kishegyes központja

Csaknem 120 millió dinárból újul meg Kishegyes központja

Csaknem 120 millió dinárból újul meg Kishegyes központja

 Elkezdődött a kishegyesi szövetkezeti otthon és a mellette lévő tér felújítása. A falu központja 117 millió 500 ezer dinárból újul meg. A művelődési egyesület és a könyvtár munkáját jelentősen segíti a beruházás.

A munkálatok egy év múlva fejeződnek be.

Omladozó falak és korhadt padló, így nézett ki májusban a kishegyesi szövetkezeti otthon.

A felújítási munkálatok szeptemberben kezdődtek. A tervek szerint teljesen megújul az épület. Egyebek mellett itt kap helyet a hangversenyterem, a civil szervezetek irodái, a Dévics Imre kerámiatelep állandó kiállítása, valamint a falu új könyvtára is.

A helyi könyvtárnak jelenleg a falu központjában lévő régi épület ad otthont. Kecskés Tünde könyvtáros szerint a könyvállomány gazdag, jelenleg 15 ezer könyvet tartalmaz. Az olvasni vágyók igényeit kielégíti, ugyanakkor szükség lenne egy nagyobb térre, valamint egy olyan részre is, ahol bárki leülhet és belemerülhet az olvasásba. Ezeket az igényeket az új könyvtár biztosítja majd. Számos kulturális programot is lesz.

A színház és a régi szövetkezet sorsa sokáig kétséges volt, hiszen korábban magántulajdonba került. Az ügy végére 2012-ben tettek pontok. Így most mindkettő épülete is megújulhat. Fontos ez a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szempontjából is, hiszen a próbákat itt tartják. Számos szakcsoport tevékenykedik az egyesületben, a falu életének meghatározó szereplői.

A színház épületének tetőszerkezete korábban beázott, ezért azt lecserélik. A hőszigetelés és nyílászárok cseréje is megtörténik. Felújul majd a teljes nézőtér, a székeket áthúzzák. A teljes belső és külső festést is elvégzik.

A színház mellett lévő park is új funkciót kap, központi térré alakul át, ahol helyet kap egy nyári színpad is. A második világháborús emlékmű pedig emléktábla formájában a színház falára kerül.

Az építészeti munkálatok befejezésére egy év a határidő, és az utolsó fázisa a központi tér rendezése lesz. Kishegyes központja 117 millió 500 ezer dinárból újul meg.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti