Skip to main content

Vajdaság Tóthfaluba költözött egy napra

Vajdaság Tóthfaluba költözött egy napra

Vajdaság Tóthfaluba költözött egy napra

 Vásári forgatag, színes, hangos és vidám programok több helyszínen. Minden korosztály talál magának valami nagyon érdekeset. Felavatták a Mini Délvidék Parkot. Az esemény a nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvénye.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg az eseményt és adta át ünnepélyes keretek között a Mini Délvidéki Parkot. A park kiépítése öt éve kezdődött. A több mint ezer négyzetméteren elfekvő makett Vajdaság folyóit, domborulatait és településeit öleli fel.

Faragó Zoltán, turisztikai előadó, Tóthfalu: „Műholdfelvétel alapján a Duna folyását modelleztük le ebbe a téglalapba Bezdántól Kladovóig. Tehát ez gyakorlatilag egész Szerbián áthalad, Magyarország pici része, ami még ehhez a területhez hozzátartozik. Tehát Tisza, Dráva, Duna folyó, komplett Bácska benne van, Bánság és Szerémség nagyobb része, illetve egy pici Drávaszög is jutott bele.”

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által szervezett rendezvényen több helyszínen folytak az események, a móka-tér a gyermekeknek nyújtott kikapcsolódási lehetőséget, a zene-tér a muzsikát kedvelőket várta, a Magyar Szó park pedig különféle tematikájú panelbeszélgetéseknek adott otthont. A Hogyan tartható fenn a lendület? elnevezésű tanácskozáson a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István és a Potápi Árpád János a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett. Az eszmecserén szó esett a közös munkáról, a beruházásokról és a jövő évi választásokról is.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Egy sor megmérettetés lesz az itt élők előtt a következő évben, a legfontosabb szerintem a magyarországi választások. Mi mindig azon voltunk, hogy a külhoni magyaroknak tudjunk segítséget nyújtani, ami nem öncélú segítség volt, mert mind egy nemzethez tartozunk. Amikor egy nemzetet támogatunk, egy családot támogatunk.”

A nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvénye a tóthfalusi, amely egy új fejezet elindítása is a jövőre nézve - nyilatkozta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez a száz év a mindennapos küzdésről szólt annak érdekében, hogy abban a lehetetlen helyzetben, sorozatban amiben a vajdasági magyarság folyamatosan volt. Pár évtizedet talán leszámítva, de egészen 1920-től idáig, azt milyen kondícióban, és hogy sikerült nekik túlélni, és azokban a körülményekben építkeznie, megmutatnia magát, hozzájárulva az egyetemes magyarság megmaradásához és felemelkedéséhez.”

Az eseményt színesítette a szabadkai Imperial Lovasklub bemutatója, a gyermekeket a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség szórakoztatta, valamint vajdasági, köztük a Pannon RTV által készített filmeket is bemutattak.

A nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvénye a késő esti órákig tart Tóthfaluban. Arról, hogy milyen a hangulat, mennyien vannak most, és milyen programok lesznek még, a helyszínről tudósított kollégánk Mészáros György.

A délutáni órákban szerbiai és külföldi együttesek szórakoztatták a kilátogatókat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti