Skip to main content

Tordán megtartották a 13. Kukoricafesztivált

Tordán megtartották a 13. Kukoricafesztivált

Tordán megtartották a 13. Kukoricafesztivált

 Célja a kézi kukoricatörés hagyományának megőrzése, valamint a fiatalok megismertetése a valamikori réti munkákkal.

Lovakon és traktoron vonultak ki a résztvevők a tordai kukoricaföldre, ahol a hagyományos reggeli után megkezdődött a kézi betakarítás. Erdélyi Imre, Csóka: „Itt az a lényeg, hogy minden kukoricát szedjünk le, és a kukoricaszárat minél rövidebbre vágjuk el, akkor kapunk jó eredményt, és elérjük azt, amiért jöttünk is.”

Kanyó Sándor, Kúla: „A feladatokat már tudjuk, mert sokat szedtünk kukoricát odahaza. Mióta meglettünk hívva, most hetedszer vagyunk itt. Nagy készülés nem volt otthon. Egy kicsit szedünk, de most már általában kombájn szedi a kukoricát.”

A tordai határban évről évre a kukorica a legnagyobb területen elvetett haszonnövény. Habár mára a mezőgazdasági gépek teljesen felváltották a kézi betakarítást, a tordai közösség számára fontos a hagyomány megőrzése. Dobai János, tanácselnök, Torda HK: „Úgy gondolom, hogy ez a kis közösség példamutató abból a szempontból, hogy hogyan kell a hagyományokat tisztelni, hogyan kell azt átvinni a jövő nemzedékére, tehát a fiatalokra. Tudunk még mindig valami újat bemutatni.”

A betakarítással térül meg a gazdák egész évi munkája, ezért általában örömmel várják ezt az időszakot. Tordán már 13 éve rendszeresen megszervezik a kukoricatörés ünnepét. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Fontos szerepe van annak, hogy a fiataljainknak ezek a hagyományőrzők hogyan tudják átadni. Elsősorban nem is ezt a hagyományos munkát, amely nagyon nehéz és kegyetlen munka volt valamikor, hanem inkább azt, hogy hogyan tudják összefogni a bandákat, hogyan tudnak közösségben dolgozni. Hogyan tudnak itt most együtt egy ilyen rendezvényt megszervezni.”

A Kukoricafesztivál keretében az idén is szerveztek főzőversenyt, íjász bemutatót, valamint számos művelődési és szórakoztató program várta az érdeklődőket.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti