Skip to main content

Expo tizenhetedszer is

Expo tizenhetedszer is

Megnyílt a Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás Topolyán
Expo tizenhetedszer is

A hétvégén több mint kétszázötven kiállító mutatkozik be, a kis kézműves és házi termékeket előállítóktól a nagyvállalkozásokig a topolyai Piac Közvállalat csarnokában és parkolójában. Egész Szerbiából, Vajdaságból, Magyarországról is vannak kiállítók és vendégek egyaránt. Pénteken délután Pásztor István, a tartományi parlament és a VMSZ elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Alkalmi beszédében kiemelte, hogy Topolya mostanára vásárvárosi tekintélyt szerzett, hiszen már tizenhetedik alkalommal szervezik meg sikeresen az Expót. Kitért Szerbia, valamint a vajdasági ipar kiváló gazdasági eredményeire, illetve a kiváló szerb–magyar kapcsolatokra.

Megemlítette a napokban megtartott közös kormányülést, amelynek hangulatát ecsetelve emelte ki, hogy az olyan mértékben volt baráti és szívből jövő, amilyent nem lehet megjátszani. A külkereskedelmi forgalom közel harmincszázalékos és a kiskereskedelmi forgalom tíz százalékot meghaladó növekedési ütemét is biztatónak nevezte. Azt is hozzátette, hogy egy olyan oldalát sikerült megnyitni közös létünk forgatókönyvének, amely igazából nem is jelentette a részét. Azért vált azzá, mert mi raktuk bele – fogalmazott. – Lenézve a pódiumról, látom mindazokat, akik az elmúlt húsz évben, amikor minimális esély nem mutatkozott arra, hogy ez lehetséges lesz, hittek benne – tette hozzá Pásztor.

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere a megnyitón a mezőgazdaságnak a község életében betöltött fontos szerepéről is szólt. Kiemelte, hogy az önkormányzat minden évben jelentős eszközöket fordít a kistermelők támogatására különböző pályázatok útján.

Legutóbb is mintegy 700 kistermelő részesült a sikeres pályázás nyomán támogatásban. A mezőgazdasághoz köthető ipari tevékenységet is méltatta, kitért az idegenforgalom fellendítését célzó beruházásokra és erőfeszítésekre is. A Belgrád–Budapest gyorsvasút szerbiai szakaszának kiépítését is említette, annak kapcsán, hogy a munkálatok hamarosan a topolyai község területére is kiterjednek.

BEMUTATÓK, TANÁCSKOZÁSOK, KÓSTOLÓK, PÁLINKAVERSENY ÉS TOMBOLA

Slingár Irén a szervezők nevében a rendezvényről nyilatkozva elmondta, hogy az idei évben is több mint 250 kiállító jelentkezett a felhívásukra. Tapasztalható volt, hogy a tavalyi kényszerkihagyás miatt most még többen érdeklődtek, hogy lesz-e, mikor lesz, kik lesznek a kiállítók és a vendégek, milyen témájú tanácskozásokat szerveznek, mi lesz a nyeremény a tombolán. A nagy mezőgazdasági gépeket forgalmazó multinacionális cégek mellett a helyi receptek alapján, organikus termesztésből származó gyümölcsből házias termékeket készítő asszonyok is jelen vannak. Az Expón jelen lesz, illetve főz a népszerű Konyhácska (Kuhinjica) című televíziós műsor csapata – tette hozzá. Szombaton a Művelődési Ház moziteremében kezdődik 10 órakor a Kárpát-medencei szürkemarha-tenyésztőket tömörítő egyesületek konferenciája, érdekes könyvbemutatóval és más tartalommal. Hozzátette még, hogy idén is nagy hangsúlyt fektettek az egészséges életmód bemutatására, illetve az egészséges élelmiszerek propagálására.

A látogatóknak lehetőségük lesz megismerkedni ezekkel az ízekkel. 15 órai kezdettel a piaccsarnok emeleti nagytermében a Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságban című tanácskozás kezdődik meg a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében.
Már az ünnepélyes megnyitó előtt lezajlott a Capriolo étteremben a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, illetve a vajdasági társszervezetek regionális ülése a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében. Az Expo ünnepélyes megnyitója után a nagycsarnok emeleti termében az Európai Vállalkozó Hálózat kezdeményezésének a bemutatása zajlott a Pannonreg szervezésében.

Vasárnap kerül sorsolják ki tombolát a látogatók között, és a pálinkaverseny győzteseit is kihirdetik. Közel 150 kiváló minőségű pálinkát neveztek, a tombola nyereményei között pedig kerékpár, kétvasú eke, műtrágyaszóró és egyéb értékes nyeremények vannak.

A szervezők közül Vanyúr Gabriella, a vállalkozók általános egyesületének titkára kiemelte, hogy a vállalkozók számára kiváló alkalom a kiállítás, egyrészt, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat bemutassák, másrészt a szakmai kapcsolatok kiépítése és az információszerzés szempontjából is jó lehetőség. Az egyesület tagjai termékeiket és szolgáltatásaikat – igény szerint – a közös standon is bemutathatják, közel félszázan éltek is ezzel a lehetőséggel. Azt is elmondta, hogy növekvőben van a vállalkozói kedv Topolyán, hiszen míg a korábbi években átlagosan 550 bejegyzett vállalkozót tartottak nyilván, az utóbbi időben mintegy százzal több hivatalosan működő vállalkozás van, az Expo nyitónapján 647 szerepelt a nyilvántartásban. Ez szerinte annak köszönhető elsősorban, hogy a pályázati forrásokhoz csak a bejegyzett vállalkozók férhetnek hozzá, és az állami, tartományi, illetve a Prosperitati Alapítvány és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett pályázati lehetőségek kiváló perspektívát jelentek. Ezt a vállalkozók is belátták, ezért döntenek mind többen az eddig esetleg be nem jelentett vállalkozások közül is a „legalizáció” mellett.

A megnyitót a Kodály Magyar Művelődési Központ és a Vuk Stefanović Kardžić Szerb Művelődési Központ fiatal táncosainak fellépése tette ünnepélyesebbé. A Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának küldöttsége Csallóközi Eszter vezetésével volt jelen, ott volt Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Juhász Attila államtitkár, valamint számos köztársasági, tartományi és községi tisztségviselő, intézményvezetők és közéleti személyiség. Az idei Expo szervezői: Topolya Község Önkormányzata, a Topolyai Termelők Egyesülete, a topolyai Művelődési Ház, Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, a gazdakör, a topolyai helyi közösség, a Komgrad Közvállalat, valamint a palicsi V-Land Kft.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Ostale vesti