Skip to main content

Pásztor Bálint: A kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt!

Pásztor Bálint: A kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt!

Pásztor Bálint: A kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt!

A Vajdasági Magyar Szövetség módosítási indítványt nyújtott be a szerb nyelv közéletben történő használatáról és a cirill írásmód megóvásáról szóló törvényjavaslatra – értesítette a közvéleményt dr. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője a közösségi oldalán.

Hétfőn indul ugyanis az a parlamenti vita, amelyen az említett törvényjavaslatokat megvitatják. A VMSZ módosítási indítványainak lényege a következő: a szerb nyelv esetében a kötelező cirill írásmód nincs hatással a nemzeti kisebbségek nyelvének és írásmódjának hivatalos használatára; az esetleges adókedvezményeket nem csak a cirill írásmódot használó cégek vehetik igénybe, hanem a nemzeti kisebbségek nyelvét és írásmódját használó gazdasági társaságok is; a nemzeti kisebbségek rendezvényeinek logója anyanyelvű, nem pedig cirill betűs – írja Pásztor Bálint.
A parlamenti képviselő kiemelte, hogy az előző tíz napban sikeresen tárgyaltak az említett módosításokról. „Álláspontunk világos: a szerbek úgy használják nyelvüket, ahogy jónak látják, de a kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt!” – üzeni bejegyzésében Pásztor Bálint.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Ostale vesti