Skip to main content

Munkálatok a szabadkai Városházán

Munkálatok a szabadkai Városházán

Munkálatok a szabadkai Városházán

A Városháza homlokzatán több mint harminc éve volt nagyobb beavatkozás, amikor az északi homlokzat került felújításra. A múlt század kilencvenes éveinek közepén felújították a tornyot, és azóta csak a belső terek helyreállítása történt meg. A belső terek jelenleg is elfogadható állapotban vannak, viszont a tető, a nyílászárók és a homlokzat sürgős beavatkozásokat igényel. Néhány évvel ezelőtt IPA támogatási eszközökből elkészült a tető és a nyílászárók felújításának terve, a várost vezetők azonban nem találtak forrásokat erre a hatalmas beruházásra – közölte Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke a Facebook-oldalán.

Az elmúlt pár évben óvintézkedésként néhány homlokzati elemet már el kellett távolítani, de ez időnkénti beavatkozás volt és nem tervszerű. A Műemlékvédelmi Intézet és a tartományi felügyelőség a nyáron átfogó elemzést készített az épület állapotáról, a sürgős beavatkozásra szoruló helyek megjelölésével, elsősorban az emberek biztonsága, másrészt pedig a világhírű Zsolnay gyárban készült értékes pirogránit díszítőelemek megőrzése érdekében. Nagy előrelépés, hogy a napokban megkezdődnek a díszítő elemek eltávolítását és biztonságba helyezését célzó munkálatok, a kivitelezővel aláírásra került a szerződés – folytatta Dr. Pásztor Bálint, kiemelve, hogy ez annak köszönhető, hogy az idei évi költségvetés tegnapi módosításával 2 millió dinárt tudtak átcsoportosítani erre a célra. Évtizedek óta nem volt rá példa, hogy a városi költségvetés eszközöket rendeljen Szabadka ikonikus épületének állagmegóvására.

Pásztor szerint ez a beavatkozás nagyon fontos, mert a munkálatok elvégzésével elkerülhető az, hogy állványzat vegye körül a Városházát huzamosabb ideig, az ugyanis nagymértékben rontaná e gyönyörű szecessziós épület, és ezzel az egész városközpont kinézetét és hangulatát, de számos üzlet, a gyógyszertár, illetve a bankok munkáját is megnehezítené vagy teljesen ellehetetlenítené.

A munkálatok nagyobb része a Városháza udvari részében esedékes, ami a lakosságot csak kis mértékben érinti. Mintegy 50 díszítő elemet kell eltávolítani a homlokzatról és a tetőről, meg néhány kőből készült díszítő elemet a restaurálási munkálatok megkezdéséig.

Dr. Pásztor Bálint közlése szerint nagyon fontosnak tartják a gyönyörű épület megóvását. Szabadka központjának megvédése és a jellegét, szépségét és jelentőségét meghatározó épületek felújítása továbbra is határozott szándékuk – írta a VKT elnöke.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Ostale vesti