Skip to main content

14. alkalommal tartják a Hagyományőrző Napokat Kúlán

14. alkalommal tartják a Hagyományőrző Napokat Kúlán

14. alkalommal tartják a Hagyományőrző Napokat Kúlán

 Focitorna kicsiknek és nagyoknak, kézműves foglalkozások és kiállítás, középkori harc- és táncbemutató, valamint gazdag kulturális műsor várta a látogatókat.

A szép idő, a tartalmas programok és az ínycsiklandó illatok kicsalogatták szombat délután a Gödör sportpálya mellé a környékbelieket, de érkeztek szép számban vendégek más településekről, sőt külföldről is.

Bakurek Jenő, Kúla: „Szeretünk kijönni, elszórakozni, barátkozni. Legyen egy régi tradíció, hogy mi is volt valamikor, és hogy most is van.”

Hagyományos visszacsapó íjak, lézerrel égetett képek várták a mesterségek szerelmeseit, de házias ízek közül csemegézhettek az emberek, sőt a szövéssel is megpróbálkozhattak.

Szuhankó Ruzsena, elnök, Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre, Bajsa: „Gyerekekkel is jöttünk foglalkozni. Próbáltunk olyan módon foglalkozni velük, hogy azt haza tudják vinni, mert ugye tudjuk, hogy a szövés az egy hosszabb folyamat, de bele lehet kóstolni, és meglátni, hogy nagyobb darabokat hogyan készítünk, viszont vannak kisebb darabok is, amiket meg lehet csinálni.”

A középkorba is visszarepítette a látogatókat fegyverek, pajzsok és páncélok csattogása.

A rendezvény része a birkapaprikásfőző-verseny is, amelyre a számos környékbeli csapat mellett külföldi résztvevők is érkeztek. Idén közel 50 csapat nevezett be.

Kupsza János, szakács, Kiskőrös, Magyarország: „Egy jó birkának legalább három óra azért kell, énszerintem. Azt szokták mondani, minél tovább fő, annál jobban összeérnek az ízek benne.”

A rendezvényt a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ szervezi, immár tizennegyedik éve, és egyre több résztvevőt vonz az esemény.

Goga Zsolt, elnök, Népkör Magyar Művelődési Központ, Kúla: „Nemcsak Kúláról, de Magyarországról, Horvátországból, környező falukból és városokból, mindenfelől, elég híres lett a rendezvény, jelentkeznek szaporán, és részt vesznek ezen a rendezvényen.”

Az eseménynek jelentős közösségmegtartó és- fejlesztő ereje is van, de a testvértelepülési kapcsolatok ápolására is lehetőség nyílik - mondja Valka Károly, Kúla alpolgármestere.

Valka Károly, alpolgármester, Kúla: „Ezen az eseményen alkalmunk van megmutatni a jelenünket, múltunkat, de főleg arra törekszünk, hogy a jövőnket is itt mutatjuk meg. Én úgy gondolom, hogy ez egy olyan rendezvény, amely Kúla városában talán a leglátogatottabb.”

A kulturális rendezvényen bemutatkoztak kalocsai néptáncosok, de vajdasági tánccsoportok is felléptek színesítve a rendezvény programkínálatát.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti