Skip to main content

Rózsa Sándor Fesztivál Hajdújáráson

Rózsa Sándor Fesztivál Hajdújáráson

Rózsa Sándor Fesztivál Hajdújáráson

 Az eseményt ötödik alkalommal rendezték meg a bácskai településen, egy kétnapos program részeként. A fesztivál első napját szombaton, a magyarországi Ásotthalomon szervezték meg, immár kilencedik alkalommal.

Rózsa Sándor Fesztivált tartottak Hajdújáráson. Idén is gazdag programmal készültek a résztvevőknek.

23 bogrács, 23 csapat. Mindenki igyekezett a legfinomabb birkapörköltet elkészíteni és a zsűri elé vinni. Ami fontos, hogy a birkahús jellegzetes ízét kellemesen tálalják. Erdélyi József, versenyző: „A húst először szépen el kell készíteni, a faggyút leszedni róla, utána pedig az a titka, a birkának én úgy veszem el a jellegzetes ízét, hogy káposztát teszek bele és a káposzta összeszedi a zsiradékot.”

Ez egy családi rendezvény, így a legkisebbekre is gondoltak a szervezők. A gyerekek kézműves-foglalkozáson vehettek részt. A nagyobbak pedig kiállhatták a betyárpróbákat. Gumicsizma- és patkódobásban, valamint rúdtartásban mérettethettek meg. A Rózsa Sándor legendák szorosan kapcsolódnak Hajdújáráshoz. Ennek kapcsán, a híres betyárvezér emlékére rendezik meg a fesztivált. Az eseményen így igazi betyárokkal is lehetett találkozni. Sövény Rudolf, főszervező: „Azt szeretném, hogy ne felejtsük el az őseinket és megtartsuk azokat az értékeinket és hagyományainkat, amelyeknek a birtokában voltunk és ezért hoztuk előtérbe Rózsa Sándort, szellemét és kultuszát is. Ha lehet, egy mondattal azt mondanám, hogy gyerekeink ne Robin Hoodot megismerve, hanem Rózsa Sándort megismerve éljék mindennapjaikat.”

A programsorozat a magyarországi Ásotthalmon kezdődött. Onnan is érkeztek résztvevők, méghozzá kerékpárral. Rózsa Sándor neve és kultusza Ásotthalmon is jelentős. Papp Renáta, alpolgármester, Ásotthalom, Magyarország: „Az a szerencsés összefogás alakult az elmúlt években, hogy Hajdújárással össze tudtuk kapcsolni ezt a rendezvényt és létrejöhetett egy egyedülálló, határon átnyúló fesztivál, mi általában a rendezvény elején az első napokat szoktuk megrendezni Ásotthalmon, ez így történt a tegnapi napon is, ahol egy hatalmas hagyományőrző felvonulással, illetve új múzeumok és egy étterem átadójával ünnepeltünk ezen a napon.”

Tavaly a járvány miatt nem lehetett megrendezni a fesztivált, idén viszont igencsak tömegesen érkeztek a rendezvényre. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az emlékezet szerint Rózsa Sándor ezeken a környékeken mozgott és volt neki állítólag biztos pontja itt Hajdújáráson, de az ásotthalmiak ugyanezt vallják róla, ez hozta közel a két települést. Szerintem jó az, hogy egy olyan hétvége van, amelyiknek egyik része ott valósul meg, a másik pedig itt, illetve mind a két helyen.”

A Rózsa Sándor fesztivált a tervek szerint jövőre is meg fogják szervezni.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti