Skip to main content

Szeptember közepéig eldőlhet, hogy az ellenzék bojkottálja-e a következő parlamenti választást

2021.07.16 - 19:07

Szeptember közepéig eldőlhet, hogy az ellenzék bojkottálja-e a következő parlamenti választást

Szeptember közepéig eldőlhet, hogy az ellenzék bojkottálja-e a következő parlamenti választást

 Még az idén népszavazást tarthatnak Szerbiában az alkotmánymódosításról. Az erről szóló parlamenti döntés őszre születhet meg, amelyet követően referendumon erősítik meg azt. A változtatásra az uniós csatlakozás miatt kerülhet sor.

Erről is beszélt Szubjektív című műsorunkban Kovács Elvira. A köztársasági parlament alelnöke szerint valószínű, hogy jövő tavasszal előrehozott választásokat tartanak az országban. A hatalmi és az ellenzéki pártok között jelenleg is párbeszéd zajlik arról, hogy milyen feltételek mellett tartsák meg a voksolást. A cél, hogy elkerüljék a bojkottot és demokratikusan, mindenki számára elfogadható módon rendezzék meg a szavazást. Szeptember közepéig eldől, hogy sikerül-e egy ilyen megoldást találni – tette hozzá a VMSZ-es politikus. Kovács hozzáfűzte: jelzésértékű, hogy a legutóbbi találkozás alkalmával másfél nap alatt nem lehetett hallani a bojkott szót. A Vajdasági Magyar Szövetség részt vesz a párbeszédben és célja, hogy a kisebbségi jogok ne csorbuljanak.

„Rendkívül fontos a kisebbségek részvétele, jómagam többször kihangsúlyoztam, hogy ennyi módosítás vagy gondolkodás vagy tervezés mellett továbbra is napirenden kell tartani a kisebbségeket és nem szabad róluk megfeledkezni. Bármilyen módosítás történik a nagyobb szerb pártok irányában és ez megkönnyítheti a bejutásukat, mint például, mikor tavaly csökkent a választási küszöb 5 százalékról 3-ra, ugyanakkor figyelemmel kell kísérni, hogy ez hogyan hat a kisebbségi pártokra. Őket nem szabad kellemetlen vagy negatív helyzetbe hozni emiatt.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV