Skip to main content

A sidi forgatókönyv megvalósulását kérte Törökkanizsa esetében Pásztor István

A sidi forgatókönyv megvalósulását kérte Törökkanizsa esetében Pásztor István

A sidi forgatókönyv megvalósulását kérte Törökkanizsa esetében Pásztor István

 Azoknak, akik a migrációs útvonalakat szervezik, ki kell venniük Törökkanizsa községet a GPS-koordináták közül - nyilatkozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A VMSZ elnöke elmondta, a migránsok GPS-koordináták segítségével, szervezetten, meghatározott árfolyamok alapján közlekednek. A megoldás az, hogy átirányítsák őket máshova – tette hozzá. A politikus arról is beszélt, hogy minél előbb megoldást kell találni arra, hogy a jövő ősszel elkészülő Szabadka és Szeged közötti vasútvonalon gyors és gördülékeny legyen a határátlépés.

Áldatlan és elfogadhatatlan az a helyzet, amelyet a Magyarországra tartó migránsok okoznak Majdányon és Rábén, továbbá a törökkanizsai községben – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. Az ügyben találkozót kért és kapott a szerb miniszterelnöktől, Ana Brnabićtól. Pásztor tartós és megnyugtató, elfogadható megoldást kért a kormányfőtől, konkrétan a sidi forgatókönyv megvalósulását. El kell érni, hogy a GPS-koordináták megadásakor Törökkanizsa község kimaradjon - mondta.

„Az, hogy hol mi történik, az részben a véletlennek a műve, pici kis részben a véletlennek a műve, nagyobb részben szervezésnek a műve. Ezek az emberek GPS-koordináták alapján, szervezetten, kifizetett árfolyamok alapján közlekednek. Azt kell elérni, és azt gondolom, hogy erre megvannak a mechanizmusok, ha megvoltak Sid vonatkozásában, itt is meg kell, hogy legyen a mechanizmus, hogy másfajta GPS-koordinátákat kapjanak.”

40 perc alatt lehet majd eljutni Szabadkáról Szegedre, ha őszre elkészül a két határ menti város közötti új vasútvonal - erről is beszélt Pásztor. Addig pedig ki kell találni, hogyan lehetne a határt gördülékenyen átlépni. Az útlevél- és vámkezelés vár megoldásra. Várhatóan erről is szó lesz Budapesten, a szerb-magyar közös kormányülésen szeptemberben.

„Valami hasonló műszaki megoldás legyen, mint ami a repülőtereken van, vagy mint ami mondjuk a buszforgalomnál van, ha jól tudom, a röszkei határátkelőn, hogy az ember csak rárakja az útlevélnek az egyik oldalát a leolvasóra, az leolvassa, megnyitja a kaput, és át lehet rajta haladni. Ilyen fajta megoldásban kellene gondolkodni.”

Pásztor István az aracsi pusztatemplom állagmegőrzéséről is szólt. Kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács közbenjárására a magyar kormány 5,5 millió euró dinár ellenértékű összeget biztosított a beruházásra, a környező terület, azaz az egykori középkori települések feltárására. A látogatóközpont kiépítését és az egyéb közműfejlesztést pedig szerbiai pénzekből finanszíroznák. Amint aláírják az elvi megállapodást, a munkálatok is megindulhatnak - tette hozzá a politikus.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti