Skip to main content

Deli: Gyorsítani kell a határátlépésen

Deli: Gyorsítani kell a határátlépésen

Deli: Gyorsítani kell a határátlépésen

 A következő időszak egyik legfontosabb teendője, hogy a tagjelölt országok határrendészeti hatóságainak munkáját összehangolják az uniós tagállamokéval, ezzel gyorsítva a határátkelést – emelte ki videóüzenetében Deli Andor.

A vajdasági származású európai parlamenti képviselő a szlovén európai tanácsi elnökség felkérésére beszélt az EU és a Nyugat-Balkán közötti közlekedési összeköttetésről szóló konferencia kapcsán. Mint fogalmazott: A határon való várakozás egy forró autóban olyan dolog, ami a nyugat-balkáni térség polgárai - köztük a vajdasági magyarok - életét még mindig megkeseríti. Deli Andor hozzátette, az EU és a nyugat-balkáni országok által alapított Közlekedési Közösség már most is intenzív szakmai tervezési munkát végez a határátkelők modernizálása kapcsán, és a tagjelölt országok, Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia máris megkezdték az egymás közötti utazási feltételek összehangolását és megkönnyítését.

„Talán egy kicsit idealisztikusan hangzik, de az én véleményem szerint csak úgy lehet megoldani ezt a helyzetet, ha kölcsönös bizalmat építünk ki. A kölcsönös bizalmat pedig együttműködéssel, koordinációval és kölcsönös egyetértéssel érhetjük el. Ha olyan normákat használunk, amelyek minden országban azonosak, függetlenül attól, hogy uniós tagországról, vagy tagjelölt országról van szó. Az Európai Unió és a nyugat-balkáni régió stabilitása és biztonsága szorosan összekapcsolódik. A határaink védelme és a polgárok biztonságának a biztosítása nagyon fontos értékek, amelyek nélkül az emberek szabad mozgását nem lehet garantálni.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti