Skip to main content

Meg kell akadályozni a visszaéléseket!

Meg kell akadályozni a visszaéléseket!

A 115 bejegyzett szerbiai politikai párt közül 69 kisebbségi, de csak papíron
Meg kell akadályozni a visszaéléseket!

Immár tizedik alkalommal tartották meg csütörtökön Belgrádban a pártközi egyeztetéssel megbízott parlamenti testület ülését, melyen nem vesznek részt külföldi közvetítők. A találkozó témája a kisebbségi listák állításával kapcsolatos törvényhozási megoldások voltak. A megbeszélésen részt vett Kovács Elvira, a köztársasági parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezető-helyettese és Fremond Árpád VMSZ-képviselő is. A bosnyák közösséget Muamer Zukorlić és Jahja Fehratović képviselte az Igazságosság és Megbékélés Párt színeiben. A többségi nemzet ellenzéki pártjai közül képviseltette magát a Szerbiai Demokrata Párt, elnöke, Miloš Jovanović jelent meg, Aleksandar Šešelj, a Szerb Radikális Párt alelnöke, Boško Obradović, a Dveri vezetője és Saša Radulović, az Elég volt! elnöke is részt vett a találkozón. A hatalmi koalíció nevében az ülésen jelen volt Dejan Đurđević, a Szerb Haladó Párt képviselője, Ivica Dačić, a képviselőház elnöke, és Veljko Odalović, a ház titkára.

Lapunknak adott nyilatkozatában Kovács Elvira az ülést követően elmondta, a kisebbségi pártok politikai képviseletének témája miatt a házelnök az állandó munkacsoport-tagok mellett azoknak a kisebbségi pártoknak a képviselőit is meghívta, amelyek parlamenti pártoknak számítanak: a két bosnyák és egy albán párt is jelen volt. Mindenki elmondta a saját álláspontját azokkal az esetleges törvénymódosításokkal kapcsolatban, amelyekről a munkacsoport gondolkodik.

– Megállapodtunk abban, hogy teljesen el kellene lehetetleníteni a kisebbségi listaállítással kapcsolatos visszaéléseket. Az elmúlt években nem volt ez ritka jelenség. Szerbiában jelenleg 115 párt van bejegyezve, ebből 69 kisebbségi pártként regisztráltatta magát. Egyértelmű, hogy köztük nagyon sok olyan is van, amelyik csak kihasználja, hogy ezer aláírás is elég egy kisebbségi pártnak a bejegyzéséhez, valójában viszont nem annak számít. A választásokon aztán visszaélnek a természetes küszöb adta lehetőségekkel, bekerült már a parlamentbe zöld listáról elméletileg szlovák érdekeket védő képviselő, aki aztán persze nem kisebbségiként dolgozott, de olyan lista is, amelyik vlah listának vallotta magát, de nem ekként politizált. Egyetértettünk abban, hogy ezeknek elejét kell venni, és a részleteken még dolgozni kell – magyarázta Kovács.

Pénteken és szombaton a Szerbia Palotában megtartják az európai parlamenti képviselők közvetítésével zajló pártközi egyeztetések első fordulóját is. Vladimír Bilčík, az EP szerbiai jelentéstevője ezzel kapcsolatban tegnap azt nyilatkozta, reméli, hogy a dialógus során mind a hatalom, mind az ellenzék jó szándékát fejezi majd ki a kompromisszumok megtalálása érdekében. Vele együtt egyébként Tanja Fajon, az EU–Szerbia stabilizációs és társulási bizottság elnöke, Eduard Kukan és Knut Fleckenstein volt európai parlamenti képviselők is jelen lesznek az ellenzék és hatalom közötti megbeszéléseken.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Pannon RTV)
Ostale vesti