Skip to main content

Jövőre még nagyobb támogatások

Jövőre még nagyobb támogatások

Jelentős az érdeklődés a fiatal gazdáknak nyújtott tartományi költség-visszatérítés iránt
Jövőre még nagyobb támogatások

Sokan várakoztak a tartományi kormány épületének nagytermében hétfőn délelőtt. Fiatal jövendőbeli mezőgazdasági termelők és jószágtenyésztők gyűltek össze Vajdaság különféle pontjairól, hogy átvehessék támogatási szerződéseiket. Olyan negyven évnél fiatalabb személyekről van szó, akik a mezőgazdaságban látnak lehetőséget, és szeretnének ezzel foglalkozni. Čedomir Božić mezőgazdasági titkár összesen 171 fiatal gazdának nyújtotta át az aláírásra váró dokumentumokat.

– Az érdeklődés az idén is nagy volt, összesen 598 pályázatot kellett elbírálni. A rendelkezésre álló keretösszeg értéke 200 millió dinár, s ebből legalább 500 ezer, és legfeljebb 1 millió 500 ezer közötti összegre lehetett pályázni. A költség-visszatérítés értéke akár 90 százalékos is lehet, tehát mindössze 10 százalékát kell visszafizetni a megnyert összegnek – közölte a tartományi titkár.

A pályázati pénzből tenyészállatokat, facsemetéket, palántákat, mezőgazdaságban vagy állattenyésztésben használatos felszereléseket vásárolhatnak a fiatal gazdák, mindazt amire egy kezdő termelőnek szüksége lehet. Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondása szerint  2022-ben azonban, a fokozott érdeklődés miatt, növekszik a 200 ezer dináros keretösszeg.

– Nagyon jók a tapasztalataink ezzel a pályázattal. Évről évre 100–200 fiatal ennek köszönhetően indítja a gazdaságát. A 90 százalékos költség-visszatérítés szerintem jó lehetőség arra, hogy új embereket vonzzunk be a mezőgazdaságba, komoly motiváció lehet ahhoz, hogy valaki bátrabban kezdjen önálló tevékenységbe – mondta Ótott Róbert.

A sikeres pályázók között sokan voltak olyanok, akiknek kevés tapasztalatuk van ezen a területen, mások pedig beleszülettek, és egy új ágazatba is bele szeretnének fogni. Ilyen Tóth Ádám, fiatal gunarasi mezőgazdasági termelő, aki kiskora óta foglalkozik mezőgazdasággal.

– Én ebben nőttem fel, a földművelésben és az állattenyésztésben. A mostani pályázaton kapott eszközöket a malacok fiaztatásához szükséges eszközökre fordítjuk – mondta a tenyésztő.

A mezőgazdaság egyszer jobban, máskor rosszabbul megy, de csinálni kell – tette hozzá Tóth Ádám. Így van ezzel Pintér Árpád is, aki elmondta, a múlt év igen nehéz volt, nem volt jó ára a malacnak, a takarmány ára pedig felment.

– Nagy segítséget jelentenek ezek a pályázatok, egy kis lendületet adnak a fiataloknak a sokszor nehéz körülmények közepette. A pályázat megírása egyébként nem volt túl bonyolult, de el kell ismernem, azért egy kis segítségre én is rászorultam – osztotta meg velünk Pintér Árpád. Ő maga egyébként eddig sertéstenyésztéssel foglalkozott, a jelenlegi pályázatnak köszönhetően azonban borjak tenyésztésébe kezd.

Kókai Mónika buránysori gazda növénytermesztési projektummal nyert pályázatot. A rendelkezésére álló pénzből mogyorópalántákat és mogyorógyűjtőgépet vásárol. Terv szerint az ültetést két hektáron végzik, a hosszú távú terv szerint tíz év múlva már mogyoróolajat is gyárthatnak.

– Ezek a pályázatok hatalmas segítséget nyújtanak azoknak, akik hosszú távon akarnak gondolkodni. A sikeres gazdaság beindításához pedig a családi vállalkozás jelenti a legnagyobb támaszt – jelentette ki a termelő.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, gyn
Ostale vesti