Skip to main content

Energiahatékonysági pályázat Zentán

Energiahatékonysági pályázat Zentán

Ötmillió dinárt osztanak szét a lakosság körében
Ötmillió dinárt osztanak szét a lakosság körében

Zenta azon 68 szerbiai község között van, amely sikeresen pályázott az energiaügyi minisztérium energiahatékonysági pályázatán – hangzott el Zentán a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Czegledi Rudolf polgármester elmondta, hogy annak érdekében, hogy pályázhassanak a minisztériumnál, 2,5 millió dinár saját eszközt választottak ki erre a célra a költségvetésből, és ehhez adott ugyanennyit a minisztérium:

– A képviselő-testület jó egy hónappal ezelőtt rendkívüli napirendi pontban döntött arról, hogy kiválaszt 2,5 millió dinár saját eszközt az energetikai minisztérium pályázatához annak érdekében, hogy a minisztérium ugyanennyivel megtoldja a keretösszeget. 87 község tudott gyorsan cselekedni, pénzt kiválasztani és pályázni a minisztériumnál, és ebből 68 község pályázatát minősítették sikeresnek. Büszkék vagyunk arra, hogy az Észak-bánáti körzetből Zenta és Nagykikinda, ha pedig a Tisza mentét nézzük, akkor pedig Zenta és Törökbecse részesül a minisztérium támogatásában. Ez azt jelenti, hogy a minisztérium ugyanannyi pénzt tesz hozzá, mint amennyit mi a költségvetésünkből előirányoztunk, és így ötmillió dináros keretösszeget oszthatunk szét a polgárok körében. Ebből két milliót szánunk a nyílászárók cseréjére, kétmilliót a falak szigetelésére és egymilliót a fűtésrendszerek korszerűsítésére. Az önkormányzat július 10-éig kell, hogy kiírja a pályázatot a kivitelezők kiválasztásához, és miután ez meglesz, akkor következhet az a kiírás, amelyre majd a polgárok jelentkezhetnek. Azt kell tudni, hogy a költségek 50 százalékát fele-fele arányban az energiahatékonysági minisztérium és a helyi önkormányzat állja, a másik felét a lakás-, illetve háztulajdonosnak kell előteremtenie.

Sztantity Szebasztián gazdasággal megbízott tanácstag és ezen projektum koordinálásért felelős személy elmondta, hogy ez a pályázat Zentán azért is nagyon fontos, mert az elmúlt időszakban mindig a távfűtéssel fűtők ügyét kellett rendezniük, most pedig azokat is támogathatják, akik más fűtési rendszereket használnak. Hangsúlyozta, hogy ebben a kiírásban 40–50 pályázó tud majd nyerni, de várhatóan az év végén újabb pályázatot ír ki az energiaügyi minisztérium, amin szintén szeretnének részt venni.

Elhangzott még, hogy a pályázóknak egy egyszerűbb építési engedélyt kell majd kérniük az önkormányzattól a tervezett felújításhoz, de erről időben értesítik a polgárokat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, HHÁ
Ostale vesti