Skip to main content

A magyar kultúra a Kárpát-medencében

A magyar kultúra a Kárpát-medencében

A magyar kultúra a Kárpát-medencében

 A magyar kultúra a Kárpát-medencében címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést Magyarkanizsán, a Kanizsa Feszten.

Az eseményen Balázs Attila, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának Külhoni Köznevelési Programok Főosztályának vezetője és Nyilas Mihály igazságügyi államtitkár vett részt.

A magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma számos vajdasági egyesületet és szervezetet támogat. Ez is arra a jó kapcsolatra utal, amely Magyarország és a vajdasági magyarság, az itt működő egyesületek és szervezetek között létrejött - mondta el az eseményen Balázs Attila: „Hiába találunk ki okos dolgokat Budapesten, hogy mire van szükség itt a Vajdaságban, a helyiek tudják. Épp ezért ápolunk élő és jó kapcsolatot az itteni magyar pedagógusokkal, illetve kulturális egyesületekkel, szervezetekkel. Mi igyekszünk arra adni a támogatást, amire itt ténylegesen szükség van, a döntés helyben születik meg.”

A kultúránk és az oktatásunk fejlődéséhez és fenntartásához a szerb állam támogatása mellett szükségünk van az anyaország segítségére is. Ez 2010 óta fennáll, és azt szeretnénk, ha a jövőben is hasonló módon történne - mondta Nyilas Mihály, a szerbiai Igazságügyi Minisztérium államtitkára: „Mi itt élünk, itt akarunk élni, itt akarunk megmaradni magyarokként és számítunk Szerbiára, a szerb államra. Én is, mint államtitkár vagy a tartományban a politikusaink, a községben, az önkormányzatban a politikusaink azon lesznek, azon vannak, hogy az itt kifizetett adókból, a magyar emberek részéről fizetett adókból is ezek a kérdések rendeződjenek, úgy a kultúrában, úgy az oktatásban is, de ez nem elég és ezt nagyon jól felismerte az anyaország is. Ahhoz, hogy ez kiteljesedjen és valóban művelhessük a kultúránkat, valóban itt megmaradjunk, ahogy azt szeretnénk, ehhez az anyaország jelentős támogatása, úgy erkölcsi, úgy anyagi támogatása is szükséges.”

A kerekasztal-beszélgetésen szó esett a szórványban élők támogatásáról, a szülőföldön való boldogulásról, illetve Magyarország és Szerbia viszonyáról.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti