Skip to main content

Pásztor Bálint: A békének, stabilitásnak és kompromisszumnak nincs alternatívája

Pásztor Bálint: A békének, stabilitásnak és kompromisszumnak nincs alternatívája

Pásztor Bálint: A békének, stabilitásnak és kompromisszumnak nincs alternatívája

Koszovó és Metóhia ügye volt ma terítéken a parlament rendkívüli ülésén.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője elmondta, ha csak egy mondatot kéne arról mondania, milyen módon tárgyaljon a szerbiai delegáció az ügyben, azt mondaná, a békének, stabilitásnak és kompromisszumnak nincs alternatívája. Hozzátette, a VMSZ támogatja, hogy a szerb kormány tárgyalásos megoldást keres a párbeszédben.

– Koszovó ügye nagyon bonyolult kérdés. A vajdasági magyarok megértik és átérzik, mit jelent a szerbeknek Koszovó, és mit élnek át ott évtizedek óta. – Idén a trianoni békediktátum 101. évfordulója van, amikor Magyarország elvesztette területének és lakosságának jelentős részét, és módosultak a határai, ezért értjük a szerb álláspontot Koszovóval kapcsolatban – magyarázta a VMSZ frakcióvezetője.

Pásztor szerint a szerb kormánynak kötelessége, hogy gazdasági és pénzügyi, illetve morális értelemben is támogassa a koszovói szerbeket, ahogyan Magyarország is segíti a vajdasági magyarságot, mert ez a helyes nemzeti politika.

Pásztor beszédének folytatásában elmondta még, hogy a VMSZ támogatja abban a szerb kormányt, hogy a Koszovóban élő szerbeket segítse abban, hogy a hazájuknak tekintett régióban maradhassanak és érvényesüljenek. Mint elmondta, pártjával azon dolgoznak, hogy Magyarországgal karöltve ismét megépítsék a Szabadka–Szeged-vasútvonalt, aminek köszönhetően nemcsak gazdaságilag profitálhat majd a vajdasági magyarság, hanem emberileg is. Ennek a vasútvonalnak hála könnyen elképzelhető, hogy a vajdasági magyar diákok Szegeden tanulnak egy jó egyetemen, de ha akarnak, minden nap hazautazhatnak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti