Skip to main content

Megvalósulnak a korábbi célok

Megvalósulnak a korábbi célok

Tovább épülhet a kamenicai kórházkomplexum, és folytatják az infrastrukturális fejlesztéseket – Ülésezett a vajdasági parlament
Megvalósulnak a korábbi célok

Elfogadta a vajdasági költségvetés módosítási javaslatát csütörtöki ülésén Újvidéken a tartományi képviselőház, ennek értelmében 2,3 milliárd dinárral 77,5 milliárdra növekednek a rendelkezésre álló idei tartományi eszközök. A Kamenica 3 kórházkomplexum munkálatainak befejezésére és a kórház felszerelésére, Karlóca központjának és a Szivác–Sztapár helyi útnak a felújítására költenek az újonnan hozzárendelt keretből. A napirendi pontokkal, az üléssel kapcsolatban a médiának adott nyilatkozatában Pásztor István házelnök kifejtette, tavaly február óta az első olyan ülése ez a parlamentnek, amely a megszokott módon zajlik, alkalmazzák ismét az elektronikus rendszert, s képviselői órával, kérdésekkel indulhatott az ülés a járványhelyzet óta először, ez nagy örömre ad okot – fogalmazott. A napirend témája volt a tavalyi büdzsé zárszámadása is, ezzel kapcsolatban Pásztor elmondta, abból a nem várt nehézségek, de a lehetőségekhez mérten pozitívnak nevezhető eredmények is kiderülnek: sikerült szinten tartani a gazdaságot, mely az idén újra felfelé ívelő pályán jár, s a bruttó hazai termék országos szinten akár hét százalékos növekedést is jegyezhet 2021-ben, Vajdaságban még ennél is magasabb növekedés sem elképzelhetetlen. A költségvetés módosítása kapcsán az egészségügyi beruházások jelentőségére mutatott rá, a Kamenica 3 komplexum építésére és felszerelésére. Mivel a képviselők megvitatták és elfogadták az Európai Ügyek Alap jelentését is, melynek Pásztor az igazgatóbizottsági elnöke, közölte, fontos, hogy több pénzt hozott ez az alap, mint amennyit a fenntartására kellett költeni, de költségvetési számadatokkal nem is mérhető az, amit az iroda megtesz Szerbia pozitív megítélése, továbbá az európai adminisztrációban eligazodni kívánók esetében a tudás intézményes modernizálása érdekében.

A tartomány már harmadszor kapott pozitív értékelést minden megjegyzés nélkül az Állami Számvevőszék ellenőreinek megítéléséből. A számvevőszék az egyetlen olyan szerv, beleértve a minisztériumokat és helyi önkormányzatokat is, amelynek ezt sikerült elérnie, hangsúlyozta az ülésen képviselői felvetésekre reagálva Igor Mirović tartományi kormányfő. Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak és munkatársainak azért, hogy helyt álltak a pandémia évében a nehéz körülmények ellenére is. A vajdasági egészségügyi rendszernek kellett elsőként reagálnia a járványra, értékelte, s felkészültségről, tudásról tett tanúbizonyságot, tette hozzá. Emlékeztetett, akinek kifogása van azzal kapcsolatban, hogy nem valósult meg minden a költségvetés kiadási oldalán tavaly, szem előtt kell tartania, hogy mindent az egészségügyi rendszer működtetésének vetettek alá a kialakult helyzetben. Dmitar Stanišić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője úgy értékelte, nagy sikernek számít, hogy a 2020-as költségvetési terveket 93 százalékban sikerült teljesíteni, bizalomkeltőek a költségvetési tartalékokról szóló adatok is, melyeket nem várt helyzetekben fel lehet majd használni. Pintér Anna-Mária, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a Kamenica 3 építésének folytatását emelte ki a pótköltségvetés egyik legfontosabb eredményeként nyilatkozatában.

MINEK EKKORA TARTALÉK?
Az ellenzék éppen a költségvetési tartalék gyarapítása és a Kamenica 3-ra fordított pénz mennyisége kapcsán mondott kritikákat. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője teljesen értelmetlennek látja újabb 1,3 milliárd dinár előirányzását a kórházkomplexumra, amikor a tavaly felvett 1,8 milliárd dináros hitelt sem költötték még el, s halasztást kértek a banktól. A büdzsé módosítását sem tudta támogatni, mint mondta, túlságosan is alacsony összeg jut a mezőgazdaságra, gazdaságra, idegenforgalomra, míg újabb 650 milliót helyeznek tartalékba. Kevesellte a nagyberuházások mértékét is, mint mondta, Újvidék városának kétmilliárd dinárral nagyobb a nagyberuházási kerete, mint egész Vajdaságnak, igaz, most 350 millió dinárral több jut erre is tartományi szinten. Tavaly 4,5 milliárdot költött Vajdaság nagyberuházásokra, tavalyelőtt 12,3 milliárdot, ismertette Jakšić. Branislav Bogaroški, a Vajdasági Front frakcióvezetője is a tartalékhalmozás értelmetlenségét hangsúlyozta, mint mondta, már másfél milliárd dinárt helyez a tartomány rendeltetéssel nem rendelkező kategóriába, pedig az év végén meg lehetett volna határozni a tavalyi tartalék felhasználási módját. Úgy tűnik, a tartalék fontosabb egyes titkárságok működésénél is, jegyezte meg. Mint mondta, a Kamenica 3-ra előirányzott összeggel nincs semmi gondja, de ki tudja, mikor használják azt végül fel.

TÖBB MINT HÚSZ UNIÓS PROJEKTUM
A ház végül jóváhagyta a zárszámadással és a pótköltségvetéssel kapcsolatos javaslatot is. Az Európai Ügyek Alap jelentését is elfogadták, melyek kapcsán Nagy Imre VMSZ-képviselő közölte, az intézmény több mint húsz európai uniós projektumnak a kivitelezését intézi jelenleg, működése sikeres, támogatást érdemel. Nagy hangsúlyt fektetett a tisztségviselők képzésének programjára is, melyet ugyancsak az említett alap folytat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Ostale vesti