Skip to main content

Leleplezték Bíró Károly szobrát Szabadkán

Leleplezték Bíró Károly szobrát Szabadkán

Leleplezték Bíró Károly szobrát Szabadkán

 Bíró Károly egykori szabadkai polgármester szobra a város főterén, a városháza mellett kapott helyet. Bíró Károly 1902 és 1918 között állt Szabadka élén. Neki köszönhető a mai Városháza megépülése és a szecessziós városkép kialakulása is.

Bíró Károly szobrát Pásztor István, a VMSZ elnöke leplezte le. Bíró Károly 1902 és 1918 között állt Szabadka élén. Neki köszönhető a mai Városháza megépülése és a szecessziós városkép kialakulása is.

Horvát Tímea, a Bíró Károly Alapítvány elnöke: „Visszahoztuk azt a polgármestert Szabadka történelmében, aki szinte teljes mértékben, ahogy hallottunk Szabadka és Palics szecessziós örökségét álmodta, tervezte és valósította meg. Ez régi tartozás a szabadkaiak részéről, hogy ilyen módon adózzunk neki.”
 

Maga a szobor Lantos Györgyi és Máté István magyarországi szobrászművészek alkotása, és a szabadkai Antal Mihály öntödéjében készült. Bíró Károly szoboralakja mellett egy régi stílusú plakátoszlop is helyet kapott, amelyen az egykori polgármester Szabadkáért tett érdemei olvashatóak magyar, szerb, horvát és angol nyelven.

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke: „Bíró Károly hazatalált, fogalmazhatunk. Szabadka legsikeresebb polgármestere volt és a második leghosszabb hivatali idő fűződik a nevéhez, 16 éven keresztül állt ennek a városnak az élén, de nem a hivatali idő hosszúsága az ami őt naggyá tette, hanem az, hogy felépítette a városházát, a női fürdőt Palicson, a víztornyot, a Vigadó épületét szintén Palicson. Megteremtette azt a Szabadkát, amelyet mi szeretünk, amelyhez mi ragaszkodunk. Egy olyan közép-európai szecessziós várost, amelyet mi igyekszünk megőrizni.”
 

Bíró Károly szobra méltó helyet kapott Szabadka központjában - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint a vajdasági magyarság büszke lehet az egykori polgármesterre.

„Itt Szabadkán olyan helyet kapott, amely jelképezi azt az erőt, amely a szabadkai magyarságban, a délvidéki, vajdasági magyarságban adott. Ez az erő pedig arról szól, hogy itt vagyunk, jelen vagyunk a szülőföldünkön és azokat az értékeket, amelyeket Bíró Károly felépített, örökségül hagyott, megőrizzük.”

Pásztor István kiemelte, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke példaként tekint a modern Szabadkát megteremtő polgármesterre, azonosul azokkal az értékekkel amiket Bíró Károly is képviselt. A VMSZ elnöke hozzátette, céljuk a város belső erőforrásaira támaszkodva az itt élő emberek mentalitásának tiszteletben tartásával, olyan közép-európai városi miliő megteremtése, amely élhető várost, biztos egzisztenciát, erőteljes fejlődést jelent.

„Úgy vélem ezt vállalni, képviselni tettekkel és felelősséggel érdemes. A politikai együttműködés is partnerkeresés is tettekre és felelősségekre alapozódik. Ugyanilyen Bíró Károly szobrának és a hozzá kapcsolódó kompozíciónak az elhelyezése. Erőteljes jelentéssel üzenettel, legalábbis nekem ez az egyértelmű szándékom. Ez az üzenet pedig nem más, mint az egyértelmű beszéd a közös múltunkról.”
 

Az eseményen többek között jelen volt, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti