Skip to main content

Vajdaság gazdaságának kilátásai

Vajdaság gazdaságának kilátásai

Vajdaság gazdaságának kilátásai

 A Vajdasági Gazdasági Kamara és a Color Media Communications szervezésében megtartott online találkozón az elmúlt egy év tapasztalatait összegezték más államok nagyköveteivel és regionális gazdasági kamarák képviselőivel.

Vajdaság gazdaságának kilátásairól tartottak konferenciát Újvidéken. Az idegenforgalom a gazdaság egyik jelentős ága, egy régió kulturális hagyatékának megőrzése ebből a szempontból is fontos - emelte ki Robert Čoban, a Color Media Communications elnöke. Rámutatott a jelentős magyarországi befektetésekre, kiemelve a szabadkai zsinagógát és a verseci templomot. „A nemzetek közötti jó viszonyok egy városban vagy régióban, mint azt a történelem megmutatta, a legjobb biztosítékai a gazdaság felvirágoztatásának. Mindig virágzott a gazdaság a multikulturális közegekben, azokban a közegekben, ahol jók voltak a nemzetek közötti viszonyok, és úgy gondolom, hogy ezek jó példák, melyekre rá kell mutatni, amelyekre mi Vajdaságban büszkék lehetünk.”

A tavalyi év válságából a mezőgazdasági termelés húzott ki minket - mutatott rá Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke. A külkereskedelmi teljesítmény 29 százalékkal növekedett, amely jelentős részét a mezőgazdasági kivitel adta. „Az első négy hónapban a mezőgazdasági termelés, általában a teljes külkereskedelmi csere eléri a 960 millió eurót. Ez közel 20 százalékkal több, mint az a tavalyi év ugyanezen időszakában.”

Szerbia, ezen belül Vajdaság a szervezés és a felkészültség terén jól kezelte az elmúlt egy évet - hangsúlyozta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. A tavalyi első negyedévhez viszonyítva 1,7 százalékos növekedés mérhető, az ipari termelés pedig 8,3 százalékkal emelkedett. „Ami nagyon fontos, az a kiskereskedelem volumenének a növekedése, mintegy 13 százalékkal, ami egyrészről azt bizonyította, hogy megvolt a vásárlóerő, amelyből ezt a teljesítményt meg lehetett valósítani, másrészről pedig ez olyan szempontból is fontos, hogy a kiskereskedelmi fogyasztás volt egy fajta motorja az ipari termelésnek, a termelés növekedésének.”

A konferencia célja a tapasztalatcsere volt. A résztvevők megvitatták, hogy mely állam és regionális gazdasági kamara hogyan vészelte át az elmúlt egy évet, valamint milyen a jelenlegi helyzet.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti