Skip to main content

Soha időszerűbb: energia mezőgazdasági hulladékból

Soha időszerűbb: energia mezőgazdasági hulladékból

Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkár nagy lehetőséget lát a biogázüzemekben
Soha időszerűbb: energia mezőgazdasági hulladékból

– Nemrég még nem volt meg a törvényes keret, de immár ez a feltétel is adott ahhoz, hogy a szerbiai mezőgazdasági termelők a hulladékot újrahasznosítsák, esetenként profitot termeljenek – nyilatkozta Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkár a Szabadkai Magyar Rádió ma reggeli műsorában annak apropóján, hogy az államtitkár csütörtökön részt vett egy nemzetközi videokonferencián, melyen a biomassza és a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításáról tanácskoztak.

A téma időszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a szerb törvényhozás április 21-én elfogadta a megújuló energiaforrásokról és az energiahatékonyságról szóló törvényt az európai uniós jogharmonizációt szolgáló energetikai törvénycsomag részeként, így a végrehajtási rendeletek előkészítésénél fontos a Szerbiánál jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező országok gyakorlatába bekukkantani. Mint azt az államtitkár nyilatkozta, Szerbia 2040-re 40 százalékos megújuló energia részesedést tervez elérni a teljes energiafogyasztásban.

– Egyelőre ott tartunk, hogy országunkban 7 biomassza üzem van, míg Magyarországon már 50. Az anyaországi, és az uniós tapasztalatok azt bizonyítják, hogy rendkívüli lehetőség mezőgazdasági hulladékból villanyáramot termelni, a rendszerbe juttatni, gazdálkodni vele. Nem kis beruházásról van szó, de ha a gazdák összefognak, akkor nagyon is reális az, hogy biomasszából saját és a közösség részére villanyáramot állítsanak elő és akár nyereséget termeljenek.

Az államtitkár rámutatott, hogy környezetkímélő energiaelőállításról van szó, és fontos széleskörűen tájékoztatni a mezőgazdasági termelőket a lehetőségről, ami nem csak az elsődleges és másodlagos mezőgazdasági hulladék újrahasznosítását teszi lehetővé, hanem „tiszta" energia előállítását is. Jaksa Róbert hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszak egyik célkitűzése növelni a megújuló energiaforrásokból származó energia felhasználását, melyek közül a biomassza kínálja a legtöbb lehetőséget.

– Tekintettel arra, hogy Szerbiában az áramtermelés továbbra is szénalapú, az egyik prioritás az, hogy ezt a termelést ökológiai szempontból elfogadhatóbbá és felelősségteljesebbé tegyük – mondta. – Nagyon fontos, hogy a megújuló energiaforrások terén minél több új projekttel rendelkezzünk. Figyelembe véve a biomassza nagy lehetőségeit, Szerbia a biomassza és a biogázüzemek fejlesztésén dolgozik. Valójában ezek a legfontosabb energiaforrások a megújuló energiaforrás szempontjából.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Ostale vesti