Skip to main content

Pásztor István szerint a pravoszláv húsvét után további enyhítések jöhetnek

Pásztor István szerint a pravoszláv húsvét után további enyhítések jöhetnek

Pásztor István szerint a pravoszláv húsvét után további enyhítések jöhetnek

 Akkor lehetséges részleges nyitás, ha minél több ember felveszi a védőoltást - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában Pásztor István.

A VMSZ elnöke elmondta, hogy véleménye szerint hamarosan szabadabb élete lehet azoknak, akik megkapták a védőoltást, és erről igazolásuk is van. A szerb-magyar határátlépés szabályairól is beszélt. Kiemelte, hogy a két ország között érvényben maradtak az eddigi szabályozások. Más országokból történő beutazás esetében azonban szigorítás történt - tette hozzá Pásztor István.
 

„Már ez a mintegy 40 százalékos átoltottság is eredményekhez vezethet, és a fokozatos nyitás lehetőségét meg fogja teremteni. Én mindenféleképpen bizakodó vagyok” - mondta az oltakozással kapcsolatban Pásztor István.

A VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában kiemelte, hogy reményei szerint a pravoszláv húsvét után tovább enyhülhetnek a szigorítások, és lassan visszatérhet minden a régi kerékvágásba. Elmondta, hogy a nyájimmunitást júniusig nem biztos, hogy elérjük az országban, mégis folytatni kell az oltakozást, mert a védőoltás az egyetlen módja a vírus visszaszorításának.
 

„Én azt szeretném, ha valamikor a nyártól vissza tudnánk térni az eredeti tempóba, az eredeti, megszokott menetbe. Ez különösen a kültéri rendezvényekre kell, hogy érvényes legyen, azok vonatkozásában várja el az ember nagyobb bizonyossággal. Ez a vásárokra vonatkozik, a különböző közösségi összejövetelekre. Szerintem ebbe az irányba haladunk, és én azt remélem, hogy ez így lesz” - fogalmazott Pásztor.
 

Pásztor István a védőoltásokkal kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy ugyan senkit sem lehet rákényszeríteni arra, hogy felvegye a vakcinát, de senkinek sincs joga saját mulasztásával veszélyeztetni másokat. Elmondta, hogy véleménye szerint hamarosan könnyebb lesz a mozgás és az élet azok számára, akik felvették a védőoltást. A határátlépés szabályairól is beszélt. Kiemelte, hogy a szerb-magyar átkelők vonatkozásában nem történt változás.

„Továbbra is életben marad, ami eddig volt. Az ingázók, az ott tanulók szabadon jöhetnek-mehetnek. A többiek pedig Magyarországon 30 km-es sávban 24 óra alatt elmenve és visszajőve mindenféle karantén és PCR-teszt kötelezettség nélkül. Remélem, hogy ennél csak jobb lesz.”
 

Pásztor István elmondta ugyanakkor, hogy a más országokból történő beutazást illetően szigorítás történt. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik mondjuk Ausztriából vagy Németországból érkeznek, kötelező a 2 negatív PCR-teszt vagy a 10 napos karantén.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti