Skip to main content

A Belgrád-Budapest gyorsvasút stratégiai fontosságú

A Belgrád-Budapest gyorsvasút stratégiai fontosságú

A Belgrád-Budapest gyorsvasút stratégiai fontosságú

 2022 nyaráig befejeződhet a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítása, a Belgrád-Budapest gyorsvasút pedig belátható időn belül elkészülhet - ezt mondta a szerb parlamentben Tomislav Momirović.

A közműfejlesztési és közlekedési miniszter Gyivánovity Dániel erre vonatkozó kérdéseire válaszolt. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője a Szerbiát Magyarországgal összekötő vasúti beruházásokkal kapcsolatban kért információkat a minisztertől. Minden hónap utolsó csütörtökén ugyanis kérdéseket intézhetnek a miniszterelnökhöz és a kormánytagokhoz a köztársasági parlamenti képviselők.

A Belgrád-Budapest gyorsvasút stratégiai fontosságú Szerbia és Magyarország együttműködése szempontjából - emelte ki Gyivánovity Dániel. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője hozzátette: elsősorban a határ-menti ingázó munkavállalók és a diákok közlekedése miatt kiemelten fontos ugyanakkor a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítása is, amely bekerült a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közötti koalíciós szerződésbe is. Gyivánovity arra kért választ, mikor készülnek el ezek a projektek, elsősorban a gyorsvasút Belgrád és Szabadka közötti része: „Vajon a munkálatok a dinamikai terv alapján haladnak? Mi az első és a második szakasz munkálatainak befejezésének határideje? És mikor tervezik a munkálatok megkezdését a harmadik szakaszon, Újvidék és Szabadka között?”

Tomislav Momirović kiemelte, hogy már kiírták a versenypályázatot a vasúti szerelvények vásárlására, amelyek a Belgrád-Szabadka vonalon közlekednének. Az illetékes miniszter szerint 200 kilométer per órás sebességgel járhatnak majd a vonatok. Az Újvidék-Szabadka szakaszon jelenleg az előkészületi munkák folynak: „A Belgrád és Újvidék közötti szakasz az idei év végéig elkészül. Ez biztosan megvalósul. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek a munkák, az előkészületi munkálatok, az Újvidék és Szabadka közötti szakaszon. Ahogyan ön is mondta, ez egy olyan közlekedési folyosó, amely összeköti Belgrádot és Budapestet. Ezek számunkra stratégiai irányok.”

A miniszter hozzátette: az Újvidék-Szabadka gyorsvasút-szakasz munkálatai várhatóan idén nyáron kezdődnek el. 2022 nyaráig pedig befejeződhet a Szabadka-Szeged vasútvonal rekonstrukciója is, amely mintegy 110 millió euróba kerül. Gyivánovity Dániel, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője örömmel nyugtázta, hogy a koronavírus-világjárvány ellenére Szerbiában nem álltak le a közműfejlesztési beruházások.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti