Skip to main content

Megkapaszkodott a verbászi magyarság

Megkapaszkodott a verbászi magyarság

A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete egy pillanatra sem hagyja magára a helyi és a környező falvakban élő magyar közösséget
Megkapaszkodott a verbászi magyarság

A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke, Bógáncs Adrijašević Lívia lapunknak elmondta, annak ellenére, hogy sokan a szórvány szórványának nevezik az itt élő magyarságot, a dél-bácskai kisvárosban mindent megtesznek azért, hogy erősítsék a nemzeti identitást. Megkeresik az embereket, elbeszélgetnek velük, és szerinte már az is nagyon sokat jelent, ha szól valaki a polgárokhoz, meghallgatja panaszaikat. Összegezve a múlt év tevékenységét és az idei terveket elmondta, a koronavírus-járvány ellenére is sikerült megvalósítani a kitűzött célokat:

− A 2020-as év legfontosabb mozzanatai közül kiemelhető, hogy a Kúla−Verbász körzet képviselőiként részt vettünk az Újvidéken megtartott IV. Szórvány Önkormányzati Fórumon. Az összejövetelen a többi önkormányzati képviselővel számos olyan problémáról volt szó, amelyek a szórványban felmerültek. A márciusban kezdődött koronavírus-járvány a verbászi magyarságot is érintette, és amellett, hogy egy tagunk aktívan részt vett a helyi válságtörzs munkájában, megszerveztük a 65 évnél idősebb, továbbá a nehéz szociális helyzetben élők számára a segélynyújtást. A helyi válságtörzs és a Vöröskereszt önkéntesei mellett a Vajdasági Magyar Szövetség verbászi szervezetének két önkéntese naponta járta a terepet, mindenben segítettünk azoknak, akik karanténba kerültek. A választásokat megelőzően a járvány elleni védekezési rendeletekkel összhangban kampányoltunk, amikor lehetőség volt, lakossági fórumot is szerveztünk, a községhez tartozó falvakban élő magyarságot is felkerestük, aktivistáink szórólapokat osztogattak. A választásokat követően jómagam bekerültem a városi képviselő-testületbe, Szinkó Gabriella pedig a község mezőgazdasági tanácsosa lett. Nagyon sok helyen jelen voltunk, és továbbra is igyekezni fogunk mindenben támogatni a helyi és a környező falvakban élő magyarokat – számolt be Bógáncs Andrijašević Lívia.
Külön kiemelte azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács támogatja a verbászi óvodás és iskolás gyermekek utazását Kúlára – az idén 10 ilyen gyermek van −, továbbá azt, hogy Kaszás Éva vezetésével folyamatban van a magyar nyelv oktatása az óvodás és a kisiskolás gyerekek számára a Szirmai Károly Művelődési Egyesület termében.

– Örülünk annak, hogy a magyar nyelv és helyesírás elsajátítására a felnőttek részéről is van igény. Elkezdték a katolikus templom tatarozását, ez egy korábbi célkitűzés volt, ezenkívül folyamatban van a helyi római katolikus temető tisztítása is, amit a helyi szervezet kezdeményezett. Számunkra ez is fontos feladat, és reméljük, hogy hamarosan emlékművet sikerül állítani az itt eltemetett 1944–45-ös ártatlan áldozatoknak – mondta a helyi szervezet elnöke.

Bógáncs Andrijašević Lívia elmondta azt is, hogy folyamatosan támogatják a helyi Szirmai Károly ME működését, és követik a Prosperitati Alapítvány pályázatait és segítenek azoknak, akik pályázni szeretnének. Folyamatosan értesítik a község magyar nemzetiségű polgárait a kettős állampolgárság előnyeiről, és megszervezik az ehhez szükséges dokumentáció begyűjtését és segítenek a kitöltésnél.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Paraczky László
Ostale vesti