Skip to main content

A migránskérdés megoldását és a határnyitást sürgette dr. Pásztor Bálint

A migránskérdés megoldását és a határnyitást sürgette dr. Pásztor Bálint

A migránskérdés megoldását és a határnyitást sürgette dr. Pásztor Bálint

 Kezdeményezni fogja a magyar-szerb határhelyzet felülvizsgálását, illetve a vajdasági településeket is érintő migránsválság kezelését a szerb kormányfő.

Dr. Pásztor Bálint ismertette, hogy Majdány-Rábé területén mintegy 500 illegális bevándorló tartózkodik állandó jelleggel. A migránsok jelenléte félelmet kelt a főként idősek által lakott észak-bánáti településeken, a helyzet riasztó - fogalmazott a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető (VMSZ): „Ezek az illegális migránsok nemcsak az üres házakba mennek be, hanem olyanokba is, ahol emberek laknak. Nemtörődömségből felgyújtják ezeket a házakat, az ott élő polgárok pedig félnek. A migránsokat taxisok szállítják oda, és úgy gondolom, hogy az országnak lépéseket kellene tennie ebben a kérdésben, mert polgáraink biztonsága a legfontosabb. Hasonló a helyzet Magyarkanizsa községben, Szabadka város területén, valamint a nyugat-bácskai településeken.”
 

Ana Brnabić megígérte, kérni fogja, hogy a csendőrség tagjai megjelenjenek azokon a területeken ahol a migránsok problémákat okoznak.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „El fogom rendelni ismét a szerbiai belügyminisztériumnak, hogy amennyiben szükséges, minden ügyet külön-külön vizsgáljon ki, és amennyiben kell, ki fogjuk küldeni a csendőrség egységeit, hogy az emberek nagyobb biztonságban érezzék magukat. Tehát ezen a továbbiakban is folyamatosan dolgozni fogunk, és amit csak kell, megteszünk, hogy polgáraink biztonságban lehessenek a saját otthonaikban, és abban a közösségben, ahol élnek.”

A kormányfő hozzátette, minden migránsnak a befogadóközpontokban a helye.
 

A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetőjének második kérdése a Magyarországról Szerbiába utazás feltételeire vonatkozott, amely sok, Magyarországon dolgozó, tanuló, üzleti tevékenységet folytató vajdasági magyart érint.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető (VMSZ): „Miért kell továbbra is PCR-teszt a Magyarországról történő visszatéréskor, amikor ugyanez nem szükséges azoknak az embereknek, akik Észak-Macedóniából, Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból utaznak be, és Bulgáriából, amely ugyanúgy az Európai Unió tagállama, mint Magyarország?”
 

A miniszterelnök a határátlépésre vonatkozóan elmondta, kezdeményezni fogja, hogy a válságstáb ülésén vizsgálják felül a Magyarországról Szerbiába való beutazás szabályait.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Meg fogom kérni a válságstáb orvosi részét is, hogy vizsgálja meg a jelenlegi magyarországi mutatókat, és a szerbiai paramétereket, és mindent megteszünk, hogy amennyiben az biztonságos, és nem látunk valamilyen túlzott kockázatot, akkor ugyanazt, ami most Bulgáriára érvényes, és a nyugat-balkáni országokra, legyen érvényes Magyarországra is, amely valóban a mi legjobb partnerünk gazdasági, politikai és minden egyéb területen is. Szóval megígérem, hogy dolgozok ezen.”
 

Pásztor Bálint a viszontválaszában egyrészt arra szólította fel a kormányfőt, hogy akadályozzák meg az embercsempészettel foglalkozó taxisok tevékenységét, másrészt pedig arra kérte, győzze meg a válságstáb orvosi részét, hogy enyhítsék a Magyarországról való beutazás szabályait. A szerbiai válságstáb pénteken ül össze.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti