Skip to main content

Gyorsítani kell az áruforgalmat az EU külső határain

Gyorsítani kell az áruforgalmat az EU külső határain

Gyorsítani kell az áruforgalmat az EU külső határain

 Gyorsítani kell az áruforgalmat az EU külső határain - véli Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága (TRAN) eszmecserét folytatott mai ülésén Matej Zakonjsekkel, a Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösség Állandó Titkárságnak igazgatójával. ,,A Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösség egyik alapfeladata, hogy gyorsítsa az áruforgalmat az Európai Unió és a régió államai között. Ez ugyanis nem csak a nyugat-balkáni államok, de az EU érdeke is" - emelte ki Deli Andor fideszes EP-képviselő a találkozón.

„A koronavírus okozta járványhelyzet rámutatott a közúti fuvarozás és az áruforgalom alapvető fontosságára. Az Európai Bizottság az úgynevezett zöld folyosók kialakításával segítette az EU-n belüli zökkenőmentes áruforgalmat. Viszont a nyugat-balkáni régió még mindig nem része az egységes piacnak, így a térség hat országa közötti áruforgalom irányítása meglehetősen bonyolult, különös tekintettel a teljes határ- és vámellenőrzésre. A Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösséget azért hozták létre, hogy koordinálja a régióban a közlekedéspolitikát, s ezt sikeresen tette a járványhelyzet alatt is" - mondta el Deli.

„A járvány utáni időszak egyik fő feladata, hogy a Közlekedési Közösség a megszerzett tapasztalatok segítségével gyorsítsa az áruforgalmat nem csak a régió államai között, de a régió és az EU között is. Az EU külső határain több kilométeres kamionsorok várakoznak nap mint nap, hogy beléphessenek az Unióba tartó árukkal. Hasonló torlódást láthattunk a brit-uniós határon az elmúlt év végén, ami nagy felháborodást és visszhangot váltott ki. Ugyanakkor sajnos elmondhatjuk, hogy ez mindennapos jelenség az uniós külső határokon. Szükséges ezért a határátkelők fejlesztése, a vámellenőrzés gyorsítása és a digitalizáció. Ezen tud majd dolgozni a jövőben a Közlekedési Közösség és ehhez szüksége lesz az EU segítségére is, hiszen az áruforgalom gyorsítása mindkét fél alapvető érdeke" - tette hozzá a vajdasági EP-képviselő.

Háttér: A Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösség az Európai Unió és a hat nyugat-balkáni állam (Szerbia, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó) által létrehozott nemzetközi szervezet, amely célja a nyugat-balkáni régió államai között koordinálni a közlekedés politikai intézkedéseket, és összehangolni azokat az uniós jogszabályokkal. A szervezet állandó titkárságának a székhelye Belgrádban van.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti