Skip to main content

A szabadkai Paulinum ünnepnapja

A szabadkai Paulinum ünnepnapja

A szabadkai Paulinum ünnepnapja

 Iskolanappal és búcsúval ünnepelte a Pálfordulót szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium. A rendezvényen megemlékeztek Szent Pál apostolról, az iskola névadójáról.

Az ünnepi szentmisét a járványhelyzet miatt rendhagyó módon, szűk körben tartották meg az előírásokat betartva.
 

A szabadkai Paulinum egyházi alapítású iskola és kollégium. Az intézményben magyar és horvát nyelven folyik az oktatás.

Brindza Kocsis Richárd, a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium tanulója: „Befogadóak, kedves a légkör, a tanárok is elnézőek általában. Itt nem olyan légkör van, mint a többi iskolában, itt sokkal kedvesebb mindenki.”
 

Az intézmény idén 58 éves. Az ünnepi szentmisét Miocs József, az intézmény vezetője celebrálta. A járványügyi előírások miatt szerényebb rendezvényt tartottak.

Miocs József, igazgató-rektor, Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium, Szabadka: „Szent Pál apostol volt az egyház legnagyobb térítője, hittérítője, missziós volt. Az ő írásaival az egyház legnagyobb, és első személye. Mi egy ilyen jeles szentnek a nevét viseljük. Ezt ünnepeljük minden esztendőben. Az idén rendhagyó módon, azért mert betartjuk az előírásokat úgy, ahogy azt minden más intézmény is.”
 

A szertartást az intézmény tanulóinak zenés előadása színesítette. Az ünnepségen közéleti szereplők is részt vettek. Többek között Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Kern Imre alpolgármester és Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár is.

Szakállas Zsolt elmondta: „Azt gondoljuk, hogy az elkövetkező időszakban fontos fenntartani a Paulinum működését. Nemcsak egy klasszikus egyházi gimnáziumról beszélhetünk – remélem - a jövőben, hanem egy olyan egyházi alapítású gimnáziumról, ahol sok diák megfordulhat és nem kizárólag a papi szolgálatra felkészítő intézmény lesz a jövőben.”
 

A Vajdasági Magyar Szövetség a politika eszközeivel nyújtja azt a támogatást, amellyel az egyház munkáját segíti - mondta Pásztor István, a párt elnöke.

„Az, hogy ez mit kell, hogy tartalmazzon, ezt nem mi szoktuk kitalálni, ezt az egyház szokta megfogalmazni. Ezért fontos az, hogy a politikum és katolikus egyház között egy egymásra odafigyelő, egymásra támaszkodó, partnerségre épülő, egymás munkájába nem beleavatkozó, de egymást segítő viszonyrendszer alakuljon ki.”
 

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium mindenekelőtt a teológiai és a filozófiai tanulmányokra összpontosít, emellett a klasszikus nyelvekre és történelemre készíti fel diákjait. A bácskai és bánsági papok nagy többsége is paulinista volt.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti