Skip to main content

Már most pályázhatnak

Már most pályázhatnak

Több mint 65 millió dinár a topolyai községi civil szervezetek és sportegyesületek támogatására – A pályázatok január 28-án zárulnak
Már most pályázhatnak

Topolya község önkormányzata minden évben jelentős pénzösszeget biztosít a költségvetésből a közösségünket formáló civil egyesületek programjainak támogatására.
Kis módosítással jelent meg a napokban az egyesületeket és sportszervezeteket támogató pályázat, amellyel kapcsolatban Mentus Lívia, az önkormányzat pénzügyekkel, civil egyesületek támogatásával és művelődéssel megbízott tanácsosa elmondta, hogy az idén több mint 65 millió dinár keretösszeg áll rendelkezésre.
– A múlt héten négy pályázat jelent meg, összesen 65,3 millió dinárt biztosítottunk. A községi művelődési egyesületek működésére 5,5 millió dinár keretösszeget különítettünk el, emellett a sportegyesületek és klubok működésére, valamint rendezvényeire 27 millió dinárt szánunk. A mezőgazdasági termelőknek adminisztratív-technikai segítséget nyújtó szervezetek működését is támogatjuk 8,2 millió dinár keretösszeggel, valamint 22,6 millió dinár kerül elosztásra olyan tevékenységi körökre mint a hagyományápolás, kulturális rendezvények szervezése, környezetvédelem, vallás, szociális- és gyermekvédelem, könyv- és lapkiadás, vállalkozásfejlesztés és a tűzvédelem. Ez utóbbi pályázat keretében az idén először a mezőgazdasági civil szervezetek is pályázhatnak, emellett a vadászok, a kutyatenyésztők, borászok egyesületei is. Ez újdonság, mivel a korábbi években nekik mindig május végéig kellett várniuk a pályázással. Az egyesületek számára a tavaly beindított rendszerrel kapcsolatban az önkormányzat korábban képzést szervezett, ezért reményeink szerint az idén már nem okoz gondot a jelentkezési-elszámolás feltétel. Minderről bővebb információ községünk honlapján olvasható, a pályázatok benyújtási határideje január 28-a.

Mit kell tudni a községben bejegyzett egyesületetekkel kapcsolatban, hányan vannak, milyen jellegű tevékenységgel foglalkoznak?
– Az idei támogatási keretösszeg kicsivel nagyobb a tavalyinál, s mintegy kétszáz civil szervezet között kerül elosztásra. A községünkben működő egyesületek többsége a kultúra, a sport és a mezőgazdaság terén tevékenykedik. A pályázóink nagyjából 90 százaléka minden évben ugyanaz, ebből eredően a bizottságnak van összehasonlítási alapja, de persze minden évben megjelenik néhány új egyesület is.

A múlt év átszabta a szervezetek elképzeléseit is, a betervezett rendezvényeket alig lehetett megtartani. Mi a helyzet azokkal a támogatásokkal, amiket tavaly rendezvényszervezésre utaltak, de a rendezvényeket nem sikerült megtartani?
– A 2020-as rendhagyó évben a koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a civil szervezetek programjait is. Először csak a nagyobb rendezvényeket kellett lemondaniuk, majd a kisebbeket sem tudták megtartani. Elmaradtak a versenyek, a nemzetközi találkozók, táborok. A nyár végén sokan fordultak hozzánk programmódosítási kérelemmel, amiket jóváhagytunk. Így az elmaradt aktivitások és rendezvények helyett sokan felújították a székhelyüket vagy új munkaeszközöket vásároltak, a teltházas és hagyományos előadásokat, versenyeket pedig virtuális térben valósították meg. Azoknak viszont, akik nem kértek programmódosítást és nem is sikerült elkölteniük a kapott pénzt, a megkötött szerződés értelmében december 31-éig vissza kellett utalniuk a községi költségvetésbe. Ami az idei évet illeti, az egyesületeknek sajnos figyelembe kell venniük, hogy az év első fele még biztosan rendezvényszegény marad, az adott korlátozások mellett kell majd tevékenykedniük, s azok lesznek előnyben, akik könnyen alkalmazkodnak, kreatívak és találékonyak ebben a helyzetben.
A község művelődési életében még milyen újdonságok várhatók a közeljövőben?
– A Juhász Erzsébet Könyvtár és Topolya Község Múzeuma már évek óta a Magyar Nemzeti Tanács társalapított intézményeként működik. Terveink szerint a múzeumnak is helyet adó több mint kétszáz éves Kray-kastély felújítása is önkormányzati támogatással, az MNT segítségével oldódhatna meg. Mint a legtöbb régi épület esetében itt is az egyik leggyakoribb probléma a falak vizesedése, amit természetesen a Műemlékvédelmi Intézet szakembereinek a bevonásával kell megoldanunk. Topolya Község Művelődési Háza számos épületet gondoz és tölt meg tartalmas kulturális programmal. A színház-, a mozi- és a kiállítóterem mellett általa működik a tájház, a Művésztelep, a Bognár- és kovácsműhely, de a helytörténeti levéltár is. Mivel ez az intézmény a topolyai, de a magyar kulturális életnek is a megkerülhetetlen központja, fontosnak tartjuk, hogy az MNT ezt az intézményt is kiemelje. Ezzel kapcsolatban már folytak tárgyalások, és reményeink szerint az év folyamán a pozitív végkifejletéről is be tudunk számolni.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Ostale vesti